Conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin se implică în mod direct în găsirea de soluții pentru două dintre problemele identificate în stațiunea Băile Herculane, considerată pe vremuri perla turismului din Banat.
Președintele forului județean Romeo Dunca și noul architect șef al județului, Luminița Munteanu au reușit să-i aducă pentru prima dată la aceeași masă pe directorul Administrației Bazinale de Apă Banat Timișoara, Caius Parpală, directorul Direcției pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău și inițiatorii Herculane Project. A mai răspuns invitației și ing. Marius Pascariu, specialist în monumente istorice.
Organizată în Băile Herculane, întâlnirea a avut ca scop găsirea de soluții pentru regularizare curs Cerna, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca și identificarea posibilităților de reabilitare a Băilor Neptun.
„Situația a fost amplu dezbătută, cu argumente și informații aduse de fiecare dintre interlocutori, cu soluții și asumări. Se impune consolidarea malurilor râului Cerna ținând cont de gradul de afectare a fundațiilor clădirilor și implicit cea a monumentului istoric Băile Neptun. În cazul acestui obiectiv, aflat în administrarea primăriei, problema o reprezintă starea de degradare a imobilului.
Urmarea discuțiilor, Primăria Băile Herculane va face o nouă expertiza tehnică care să arate aspectele urgente pentru care se impune intervenție. În paralel, se va iniția o hotărâre de Guvern pentru a trece malurile râului Cerna în administrarea ABA Banat care va demara proiectul pentru stabilizarea acestora, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca.
În cazul monumentul istoric Băile Neptun se vor căuta surse de finanțare, urmând a fi inițiate demersuri pentru rezolvarea aspectelor juridice, documentații ale clădirii și a terenului, dar și cele privind consolidarea versantului din spatele obiectivului, teren ce aparține Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Caraș-Severin.
Inițiativa Consiliului Județean Caraș-Severin a fost posibilă și ca urmare a faptului că Primăria orașului Băile Herculane a transferat administrației județene, începând cu data de 10.03.2021, competența emiterii documentelor de urbanism.
„Soluțiile de veșnică avarie nu rezolvă probleme de fond”, a atras atenția președintele CJ, Romeo Dunca, acesta precizând că deși există o propunere tehnică de a consolida malul râului în dreptul Băilor Termale Imperiale din Herculane, acest lucru nu este suficient. „Varianta unei consolidări temeinic făcută de către Apele Române e varianta pe care o susțin și în care cred. Doar așa vom rezolva problema și vom începe a reda strălucirea meritată a acestui loc încărcat de istorie”, a adăugat Romeo Dunca.
Karina TINCUL