Consilierii județeni cărășeni au fost de acord astăzi cu alocarea a peste 170.000 de lei către Spitalul Județean de Urgență din Reșița, bani necesari achiziționării unei piese defecte de la aparatul RMN. Tot astăzi a fost votat și un alt proiect de hotărâre care viza unitatea spitalicească din Reșița, și anume exprimarea acordului de principiu pentru asigurarea contribuției de 10% din valoarea aparaturii medicale ce ar urma să fie achiziționată de către Ministerul Sănătății pentru SJUR.
„S-a votat alocarea unei sume din excedentul bugetar al județului pentru o piesă la aparatul RMN, aparat pe care CJ l-a cedat în urmă cu mai mulți ani spitalului. Acest aparat are o defecțiune și costurile se ridică la o sumă destul de mare. Tocmai pentru a putea achiziționa această piesă defectă, CJ a alocat astăzi 174.000 de lei.
Un alt subiect care viza Spitalul Județean și era pe ordinea de zi, se referea la un proiect cu Ministerul Sănătății și anume planul național de achiziții. Este vorba de un proiect care se face în fiecare an, în care MS suportă 90% din achiziționarea de aparatură pentru diverse secții ale spitalului, inclusiv ATI, iar CJ pune 10% din valoarea achiziției. Noi am făcut acest proiect, am încercat să punem pe locurile principale necesitățile pe care le are ATI-ul, este o secție de maximă importanță, nu doar în etapa COVID și așteptăm să vedem ce va fi eligibil de pe această listă, dar acest lucru, conform procedurilor, se va ști undeva la finele anului, respectiv luna decembrie”, a explicat la finalul ședinței, managerul SJUR, Alina Stancovici.
Despre SJUR a vorbit la finalul ședinței și președintele forului județean, Romeo Dunca. Acesta a explicat că încă se așteaptă un răspuns de la București cu privire la ridicarea spitalului modular de la Reșița, răspuns de care depinde pe viitor și continuarea proiectelor de reabilitare energetică a staționarelor 1 și 2. În ceea ce privește staționarul 3, Romeo Dunca a afirmat încă o dată că se va renunța la proiectul de reabilitare a acestuia pe fonduri europene. Ce se va întâmpla însă pe viitor cu clădirea care adăpostește în prezent secția de COVID și care se află în aceste zile în centrul campaniei „Adoptă un salon”, nu se știe încă. Deși afirma în urmă cu câteva luni, că va pune clădirea la pământ, președintele forului județean s-a răzgândit, dar nu a oferit încă nu răspuns clar cu privire la ce se va întâmpla cu aceasta.
Citește și Apel la solidaritate! S-a dat startul campaniei „Adoptă un salon” la Reșița!
„Încă nu știm ce să facem atâta timp cât nu avem un răspuns vizavi de acceptarea la finanțare a spitalului modular. Dacă se acceptă la finanțare, atunci lucrurile sunt clare, știm ce avem de făcut. Oricum în ambele situații vom avea o temă de casă de făcut, pentru că avem nevoie de sume enorme, fie că facem cele două staționare, fie că vom face numai unul, plus modularul, e vorba de zeci de milioane de lei pe care trebuie să le găsim, în situația în care stăm destul de rău cu gradul de îndatorare.
Nu avem încă răspunsul dacă ni s-a aprobat finanțarea sau nu, știu că săptămâna trecută dosarul nostru era în lucru și mai știu că noi am făcut un studiu de fezabilitatea foarte competent și dacă va fi ca banii să se aloce în funcție de claritatea și pertinența actelor, cu siguranță vom fi acceptați.
La staționarul trei am renunțat, iar dacă nu facem spitalul modular va trebuie să găsim surse să facem staționarul 1 și 2, iar activitatea de la staționarul 3 să o împărțim între cele două staționare, oricum avem specializări medicale care se suprapun”, a afirmat Romeo Dunca.
Pe de altă parte, în ciuda faptului că la un moment dat în viitor se va renunța la staționarul 3, președintele forului județean consideră binevenită inițiativa derulată la staționarul 3, unde se derulează campania „Adoptă un salon”, și unde chiar și CJ a investit bani în repunerea pe roate a liniei de oxigen, dar a atras atenția că aceste investiții vor fi aferente „doar perioadei de funcționare a acestui staționar, care nu va fi la nesfârșit. Este exact ca și cum ai niște pantofi care sunt găuriți, dar ți s-a rupt șiretul. Îți mai iei un șiret și mai alergi un pic cu ei și o să îi arunci când o să găsești bani să îți cumperi alții”, a mai adăugat Romeo Dunca.
Karina TINCUL
Ce le place astora sa se joace cu pisica..facem 3 spitale,ba nu ,doua..de fapt un modular .Si ala daca ni se,aproba..GARGARAAA!
174.000 lei?
Este mai mic decat netul lunar al unui sef de sectie din spital.
Fondul de salarii pe luna februarie 2021 a fost de 10.373.177 lei.
10 milioane de lei, peste 2 milioane de euro LUNAR!
Si ei fac campanii ca prostimea cu salariul minim pe economie sa faca donatii pentru amenajarea sectiilor in care tot EI lucreaza!