Semmeringul Bănățean, linia marilor speranțe!

modelmic

Inspirat de tatăl său, Gheorghe Popovici, autorul unui Ghid turistic al Banatului Montan, tânărul Georgian Popovici a avut o inițiativă pe cât de curajoasă, pe atât de surprinzătoare prin capacitatea de implicare, la vârsta sa, în condițiile unor vremuri în care ignoranța atinge cote alarmante.

Georgian vorbește cu însuflețire despre obiectivele turistice ale zonei noastre și crede cu tărie în salvarea lor. Asta l-a determinat să realizeze un filmuleț de promovare a bijuteriei Banatului Montan, calea ferată Oravița – Anina (Semmeringul Bănățean), prima cale ferată montană din sud-estul Europei și cea mai spectaculoasă. Prin documentarul său, tânărul și-a propus să povestească prin imagini, măcar în parte, fascinanta experiență pe care o trăiește cel care parcurge acest traseu.

Eu văd în această cale ferată principalul obiectiv turistic din zona noastră, construit de mâna omului, îl văd foarte valoros și important prin construcția lui, la cât de frumos este traseul! Ținând cont că în Maramureș sunt locomotive fabricate la Reșița și merg oamenii și plătesc 70-80 de lei să le vadă.  Îl văd un obiectiv de importanță regională, chiar națională pentru zonă și cumva trebuie integrat cu toate celelalte obiective din județ, cu Cheile Nerei, cu Herculane, cu zona noastră a Semenicului, cu Văliugul unde avem lacurile, îl văd ca un obiectiv foarte important pentru noi și am zis, hai să facem un film de promovare pentru că eu am ajuns în Maramureș după ce am văzut filmul lor, au un film foarte frumos cu mocănița de acolo și din punctul meu de vedere asta lipsea și pentru Oravița-Anina.

Bineînțeles că au mai multe lucruri, ca infrastructură, ca organizare, dar aia nu pot să fac eu la momentul acesta și am decis să facem un film frumos pentru Oravița-Anina. Apoi a apărut problema cu închiderea căii ferate și sunt bucuros că am confirmarea că încă un an va funcționa!”, spune Georgian

Când îl auzi cum povestește despre locurile acestea minunate pentru care „mai marii” nu găsesc resurse, să le promoveze, parcă ți se rupe, așa, sufletul și într-o clipă realizezi că ești neputincios și mic și ai vrea să poți scutura universul să se trezească și cei care pot salva comorile acestea ale noastre, ale Banatului.

Din păcate dacă nu se schimbă lucrurile, să se investească, peste un an-doi tot o să ajungem să vorbim că vor să o închidă, dacă nu se va integra cumva cu toată zona și să facă o atracție! Am mers în Maramureș, opt ore mergi de la Reșița până în Maramureș ca să vezi mocănița aia și acolo merg 1.000 de turiști zilnic, vara, și la noi anul acesta au fost vreo 24, foarte puțini comparativ cu Maramureșul!

modelmic (1)

Din câte am înțeles eu, numărul de călători pe ruta Oravița-Anina este în creștere, cam 24 de mii pe an, dar capacitatea este foarte mică. Este un singur tren pe zi, dus-întors, care cred că are 150 de locuri,  pe când în Maramureș sunt 5 trenuri pe zi care sunt o atracție și au mii de turiști. Iar noi avem un traseu mult mai spectaculos, e construit în piatră, totul a fost cioplit manual, e o parte istorică și noi vrem să o închidem! E, așa, împotriva logicii!

 

Zona are natură, sunt 4 parcuri, 3 naționale și unul natural, Porțile de Fier, dar pe lângă natură să ai și obiective de tipul acesta: calea ferată, teatrul de la Oravița sau băile de la Herculane. Trebuie să ai pe lângă natură și obiective culturale sau industriale, așa cum e calea ferată”, spune Georgian.

Tânărul vede Semmeringul Bănățean integrat în toată zona Banatului, astfel încât toate obiectivele din Banat să funcționeze, pentru că, mai spune el, pe oricare dintre aceste obiective dacă le pierdem, scade valoarea zonei.

Zona este foarte frumoasă și este plină de obiective! Nu avem voie să pierdem niciunul din obiective! Am pierdut unul, zona devine mai anostă! Orice pierdem, de fapt pierdem din viitorul zonei și frumusețea ei!

Asta îmi place mie cel mai mult, să fac ceva pentru zona asta, să fac ceva pentru noi, pentru locurile acestea!”, afirmă Georgian.

În timp ce mulți tineri de vârsta lui au preocupări mai mult sau mai puțin excentrice, Georgian vrea cu orice preț să arate lumii că Banatul are bogății nevalorificate și doar tinerețea lui îl ajută, probabil, să nu-și dezintegreze viziunea ori de câte ori se izbește de ignoranța autorităților.

Alții au doi-trei copaci și se îngrămădește lumea să îi vadă, iar noi avem atâtea locuri frumoase, dar care nu-s deloc îngrijite. Acesta este principalul neajuns al căii ferate Oravița-Anina, nu este deloc îngrijită, trebuie investit. În gară la Anina, dacă vin 100 de oameni, nu au ce să facă! Să faci ceva acolo, sau să oprești trenul într-un loc să le oferi o belvedere, să defrișezi, dar nu să furi pădurea, să le povestești oamenilor despre locuri! Să existe un manager al acestei căi ferate, fiecare să se ocupe de ceva, eu mă ocup de promovare, cineva să îngrijească linia, nu așa cum e acum, de îți intră vegetația în vagon și îți dă peste cap! Poate să fie și un vagon restaurant. Cât de frumos ar fi să mergi prin pădure și să mănânci ceva de calitate, cât se poate!

Asta e viziunea mea, poate alții au idei și viziuni și mai bune! E nevoie de ei, România încă are specialiști, sau dacă nu mai are luăm de la alții, cum au făcut alții, ce au făcut alții!”, sunt cuvintele înțelepte ale tânărului Georgian Popovici.

Vă lăsăm să vă bucurați de imaginile filmate chiar de acesta!

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. zero

    „Eu văd în această cale ferată principalul obiectiv turistic din zona noastră, construit de mâna omului …”, spune Georgian.

    Aşa şi este!
    Tunelul de la Gârlişte, realizat din două galerii care nu s-au întâlnit datorită unei deviaţii verticale de circa 3 metri (Johann Ludwig Dollhoff-Dier &), reprezintă o “capodoperă” a arhitecturii austriece în România (Kaiserliche und königliche privilegierte österreichische Staats Eisenbahn Gesellschaft).
    Ca dovadă că aveau şi ei “tăiţeii” lor :)
    Respectivul “arhitect” s-a sinucis, onorabil.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei