Nu există acțiune pe linia preveniri tăierilor ilegale de arbori desfășurate de oamenii legii în pădurile din Caraș-Severin, care să nu se finalizeze cu hoți de lemn prinși în flagrant, zeci de bușteni doborâți la pământ și dosare penale pe bandă rulantă. Cu toate acestea, furtul de lemne a devenit o ocupație la ordinea zilei.
Un număr de 1.466 de astfel de acțiuni au fost efectuate doar pe parcursul anului 2014, din care în fondul forestier 249, pe linia provenienţei, prelucrări, depozitări şi valorificări ale materialului lemnos 251, pe linia legalităţii transportului materialului lemnos 904 și alte acţiuni 62.
În ceea ce priveşte dosarele penale, la începutul anului trecut s-au aflat în lucru un număr de 204 dosare penale, au fost înregistrate 198 şi au fost înaintate unităţilor de parchet cu propuneri legale 152. Astfel, până la sfârşitul anului au rămas în lucru 250 de dosare penale.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646907114864″]
Amenzile au fost și ele usturătoare, prin totalul de 215 sancţiuni contravenţionale aplicate, au fost golite buzunarele hoților de lemn cu peste 229.000 lei, fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea de 772 metri cubi de material lemnos, și cantitatea de 984 mc, confiscare valorică.
Ultimul dosar penal pentru furt de lemn a fost întocmit chiar în cursul zilei de ieri, pe islazul localităţii Borlova. Poliţiştii au identificat cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 56 de ani, bănuiţi că ar fi tăiat ilegal, cu un motofierăstrău, material lemnos de esenţă fag, pe care aceştia l-au declarat ca fiind pentru consum propriu.
Motofierăstrăul şi materialul lemnos a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.
Alexandra JURCA