Consilierii județeni cărășeni au aprobat trei proiecte de hotărâre care prevăd închiderea celor trei centre de plasament din Caraș-Severin, înființarea în locul acestora a unor case de tip familial, precum și depunerea unor cereri de finanțare pentru acoperirea costurile pe care le presupun aceste proiecte.
„Este vorba de cele trei centre de plasament pe care le avem în județul Caraș-Severin: Speranța Reșița, Buna Vestire Caransebeș și Casa Noastră Zăgujeni. Pentru fiecare din aceste centre de plasament a fost redactat un proiect de hotărâre și va fi depus un proiect de finanțare. Sigur că aceste centre se închid, dar în locul lor vor fi înființate case de tip familial, la nivelul fiecărui fost centru de plasament, și de asemenea, centre de zi pentru dezvoltarea deprinderilor pentru viață independentă”, explică președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.
Cele trei proiecte însumate au o valoare de peste 15 milioane de lei.
„Încă din 2014, Guvernul are un program în care toate centrele de tip rezidențial vor trebui închise. Din 2014, Caraș-Severinul nu a făcut până în acest moment nimic, sunt județe în țară care au demarat procedura mai demult. În februarie, am primit o adresă de la ADR și de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în care ne-au adus la cunoștință faptul că putem și noi să accesăm fonduri, pentru că centrele oricum vor fi închise, doar că pe banii Consiliului Județean. Cum suntem un județ destul de sărac, avem nevoie de aceste fonduri și atunci din februarie am început proiectele”, a explicat la rândul său, Elena Amzoi, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin.
Conform acesteia, viitoarele case de tip familial vor găzdui un număr maxim de 12 copii, iar în toate fostele centre de plasament vor fi amenajate centre de zi, atât pentru copiii din sistem, cât și pentru copii din comunitate
„Copiii nu rămân pe drumuri odată cu desființarea acestor centre, dar există această obligativitate de desființare a centrelor de plasament în forma actuală, cu mulți copii și deschiderea unor case de tip familial. Sigur că noi mai avem ca alternative în Reșița și în Caransebeș, apartamente care sunt folosite, în care stau copii și de asemenea, încurajăm încredințarea copiilor asistenților maternali, tocmai pentru a scădea numărul de copii în centrele de plasament”, mai adaugă Silviu Hurduzeu.
În prezent, cele trei centre de plasament din Caraș-Severin găzduiesc 116 copii.
foto: arhiva
Karina TINCUL