Aflată în vizită electorală în județul Caraș-Severin, delegația social-democrată l-a avut în componență și pe liderul PSD, prof. dr Alexandru Rafila, cel care, într-o conferință de presă a criticat actuala guvernare pentru măsurile adoptate în domeniul sanitar și a făcut câteva referiri la propunerile social-democraților pentru creșterea asistenței medicale pentru cetățeni, propuneri aflate în programul de guvernare PSD.
„Dezvoltarea unor servicii medicale în apropierea cetățenilor, care să fie de bună calitate și care să nu ne pună în pericol statusul economic, statusul social prin cheltuieli exagerate este un lucru de bun simț și mai mult decât atât este o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a exista o acoperire universală cu servicii de sănătate, la nivel global până în anul 2030. Cu atât mai mult în România, care este o țară membră a Uniunii Europene, acest lucru trebuia să fie efectiv. Noi, ca și partid social-democrat, avem înscris foarte clar în programul de guvernare, o dezvoltare echilibrată a unor centre comunitare de medicină primară, care să aducă și alte tipuri de servicii, nu numai cele de asistență medicală primară, și dezvoltarea unei rețele de ambulatorii de specialitate, unde oamenii să poată să se investigheze, să poată fi consultați și să poată să primească tratament pentru afecțiunile pe care le au și nu în ultimul rând, dezvoltarea unui pachet de servicii preventive“, a afirmat Rafila.
Pe același subiect, prof. dr Alexandru Rafila a mai adăugat: „Faptul că în momentul de față, în PNRR pe de-o parte, în care nu se regăsește în niciun fel o dezvoltare a acestei medicini comunitare pentru oameni în apropierea locuințelor, care să fie accesibilă permanent, 24 de ore pe zi timp de 7 zile pe săptămână, nici în intențiile guvernului din această perioadă, nu se face niciun fel de referire la această problematică. Dimpotrivă și am primit acum puțin timp textul Ordonanței de Urgență, promovată de Guvernul României, prin care sunt „ajutați“ locuitorii României să acceseze serviciile private de sănătate, plătind o coplată care nu mai este dimensionată la niciun fel de standard. Deci în momentul de față, aceasta este perspectiva: servicii complexe de exemplu de chirurgie cardio-vasculară, vor fi accesibile în majoritatea cazurilor complexe, doar persoanelor care pot să plătească o coplată apreciabilă, probabil de zeci de mii de lei sau chiar mai mult“.
Sursă foto: digi24.ro
Dan AGACHE