Românii, Arsenie Boca şi demonul naţiunii

modelmic

În absenţa reperelor morale te poate lovi, din când în când, foamea şi setea de inedit, de mister şi iniţiere pe cont propriu.

În acelaşi timp se vor găsi destui întreţinători de speranţe, căutători de noroc, icoane plângăcioase, făcătoare de minuni şi de alte lucruri ,,sfinte’’. Însă până la Dumnezeu nu-i cale lungă, dimpotrivă! Nu te mănâncă nici dracii, nici sfinţii (sic!), poate doar propriul orgoliu, închipuirea că le cunoşti pe toate, că n-ai nevoie de nimeni şi de nimic.

Mai nou, cotidianul îţi oferă o societate schizoidă, întreţinută de prejudecăţi, depresii şi demagogi cu ştaif; aceştia din urmă, te prostesc să îţi dai şi ultimul leu pentru un rai imaginar, fie că vorbim de fenomenul ,,Arsenie Boca”, ori de oricare alt surogat de Dumnezeu, ridicat la rang de sfânt profit!

Şi fiindcă aminteam de figura carismatică şi controversată a unui preot călugăr răspopit (reabilitat ulterior de evlavia credincioşilor), mă şi mir cum B.O.R. – ul ezită să-l oficializeze printre sfinţii din calendar, mai ales că în mentalul căutătorilor de minuni, aşa cum reiese din spusele unei bătrâne din Puşcaşi (de-acum, fericitul sat amărât din judeţul Vaslui, deţinătorul primei ,,lacrimi’’ arseniene), o octogenară specializată în posturi, blesteme, minuni şi vedenii, pentru care, celebrul călugăr îngropat la mănăstirea Prislop a ajuns să fie asociat cu Iisus Hristos şi cu Ioan Botezătorul!

Ba mai mult, ca şi cum nu ar fi îndeajuns, copiile cu portretul lui Arsenie Boca au ajuns şi la Semlac, o comună din judeţul Arad, cu lacrimi noi, proaspete, numai bune de pus la închinat pentru credincioşi şi necredincioşi (…)

Dacă ar fi să vorbim şi de isteria mirului lumii politice – sau – despre politica făcută de mirul lumii, aceasta, în amestec cu ipocrizia înalţilor prelaţi… poate oferi un fel de răspuns subînţeles la cât de bine ne-a fost… Până la urma urmei, tot frica de dracu’ şi obsesia locului cu ,,verdeaţa de dincolo’’ rămâne pentru mulţi singura opţiune;  o ,,minune’’ căutată în pietre de zid şi în oase de morţi (pardon, moaşte!) şi mai puţin în viaţa noastră, cea de toate zilele.                                            

 

Iulius TOMA

Foto: ziare.com

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Sorin

    D-le Toma „necredinciosul”.
    Ați avut curiozitatea să citiți cel puțin 50 de pagini din cartea „Cărarea Împărăției” a lui Arsenie Boca? Ca să nu mai vorbim despre altele, mai puțin digerabile celor care nu au tangențe cu credința (în sensul că este mai greu de înțeles de ce să întoarcem celălalt obraz în loc să dăm cu pumnul).
    Da, Arsenie Boca, la fel ca și Justin Pârvu, Valeriu Gafencu, Radu Gyr, sunt „personaje” controversate, legionari declarați sau nedeclarați, care s-au sacrificat pentru idealuri greu de imaginat și acceptat de către mediocritatea societății actuale.
    Faptul că unii dintre cei care-i „venerează” ca sfinți sau, cu înțelegerea limitată ca „dumnezei” nu le afectează activitatea pe care au desfășurat-o în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. La fel cum soarele strălucește peste cei deștepți dar și peste mediocri și submediocri (ca să fiu finuț în exprimare).
    Iar, pe de altă parte, mercantilismul lumii acesteia care întinează noțiunea de „pelerinaj” și o transformă în „turism religios” nu este o invenție recentă: și Iisus a fost nevoit să-i alunge pe comercianții din templu.
    Oricum, din ultimul paragraf am dedus că nu aveți vreo tangență cu religia și vă încadrați, deci, în categoria „părerologilor” care discută despre teoria unificării câmpurilor dar nu are habar cine este Nassim Haramein.

  2. Iulius Toma

    DREPT LA REPLICĂ

    Domnule Sorin,
    Poate că sunt sau nu un “părerolog” în comparație cu emfaza cunoștințelor dumneavoastră dar cred că omul se apropie de Marele Părinte cu bunătatea inimii nu cu ziduri și turle… Religiile lumii nu sunt altceva decât indicii spre întâlnirea cu Dumnezeu, nimic mai mult! Frate Sorin, dac-am scoate noțiunea de frică și iad din biserică, biblie și superstiții, atunci ce-ai mai putea să zici?

  3. Petru Crestinul

    Domnule Toma,
    cand afirmati : “Mai nou, cotidianul îţi oferă o societate schizoidă, întreţinută de prejudecăţi, depresii şi demagogi cu ştaif; aceştia din urmă, te prostesc să îţi dai şi ultimul leu pentru un rai imaginar, fie că vorbim de fenomenul ,,Arsenie Boca”, ori de oricare alt surogat de Dumnezeu, ridicat la rang de sfânt profit!”, mie imi oferiti certitudinea că, întradevăr,
    1. NU SUNTEŢI CREŞTIN ( sau, cel puţin, nu unul cu strămoţi în ale credinţei de pe meleagurile astea).
    2. NU ŞTIŢI NIMIC DE CULTUL SFINŢILOR ÎN CREŞTINISMUL ISTORIC (pentru că neoprotestanţii nu au sfinţi)
    3. Ideea că “omul se apropie de Marele Părinte cu bunătatea inimii nu cu ziduri și turle… Religiile lumii nu sunt altceva decât indicii spre întâlnirea cu Dumnezeu, nimic mai mult! “, este un sincretism religios, în cel mai bun caz. Că dacă nu e cel mai bun caz, atunci e New Age sau alte bazaconii pretins creştine.
    4. Dacă nu cunoşti, dacă nu eşti documentat, dacă nu eşti creştin ( ortodox în cazul în care vrei să vorbeşti de preotul Arsenie Boca), dacă nu ai cerut părerea miilor de pelerini ce merg acolo, dacă nu ai vorbit măcar odată cu un preot despre “fenomenul ” Arsenie Boca, atunci DE CE TE BAGI ÎN CEVA AŞA DE COMPLICAT?
    Şi, apropos, ai auzit cumva de vreo opinie sau declaratie OFICIALĂ a BOR despre ce se intamplă acolo? Dacă nu, de ce te pripeşti?
    Deci, informeaza-te! Şi nu-mi răspunde că nu mă interesează părerile unui necunoscător al “fenomenului”.
    Mulţumesc.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei