Retrospectivă! Anul 2020 în județul Caraș-Severin (I)

modelmic

2020 este cu siguranță un an care va rămâne în memoria noastră pentru mult timp de acum încolo. Anul pandemiei și al restricțiilor, nu a fost lipsit de evenimente nici în județul Caraș-Severin. Vă propunem începând de astăzi să ne amintim împreună ce s-a petrecut important în Caraș-Severin, în ultimele 12 luni. Astăzi, lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie:

1

Anul 2020 a debutat cum nu se poate mai rău în județul Caraș-Severin, cu un  grav accident de circulație, petrecut la Reșița chiar în noaptea de Revelion. La momentul la care mulți dintre reșițeni încă petreceau la cumpăna dintre ani, un bărbat de 46 de ani din Reșița, care conducea un autoturism pe pasajul superior din Lunca Bârzavei, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, intrând în coliziune cu un stâlp de iluminat. Victima, un polițist aflat în afara orelor de program, a decedat câteva săptămâni mai târziu la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.

2

Luna ianuarie a venit cu o inițiativă inedită la Reșița: persoanele care circulă cu autobuzul în municipiul de pe Bârzava, își pot face călătoria mai interesantă răsfoind o carte. Volume din toate domeniile de interes și pentru toate vârstele sunt puse la dispoziția reșițenilor, în toate mijloacele de transport public din oraș.

3

La jumătatea lunii ianuarie, la conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin a revenit Mirela Zeman. Schimbarea a avut loc în urma Ordonanţei 114/2020 prin care se încetează detașările din sectorul privat în sectorul public, considerate ca fiind o modalitate prin care erau evitate concursurile de ocupare a unor funcții publice. Postul de postul de președinte – director general al CAS Caraș-Severin a fost ocupat anterior de Gheorghe Stoichescu.

4

O autospecială a Poliției a fost făcută praf într-un accident de circulație petrecut pe data de 16 ianuarie la ieșire din localitatea Buchin. O ambulanță care se deplasa în direcția Caransebeș, transportând un bolnav psihic la un spital din județul Timiș, ar fi efectuat o manevră de depășire, intrând în coliziune cu o autoplatformă care circula pe sensul opus. Autospeciala de poliție condusă de un polițist din cadrul IPJ Teleorman, aflat în misiune de însoțire a acesteia, ar fi efectuat o manevră de depășire similară lovind frontal cu partea stângă aceeași autoplatformă, ulterior fiind proiectată într-un TIR care circula în aceeași direcție de mers. În urma impactului, polițistul din județul Teleorman a fost rănit.

5

Consilierii locali reșițeni au aprobat în luna ianuarie un proiect de hotărâre inițiat de primarul Ioan Popa, privind înființarea unei societății comerciale care să se ocupe de reciclarea deșeurilor de pe raza orașului. Practic societatea „Reșița curată” prelua activitatea desfășurată până la momentul respectiv de compania Best Multipet și anume recuperarea, sortarea, balotarea și valorificarea deșeurilor reciclabile.

6

Pe data de 22 ianuarie, s-a stins din viață mineralogul Constantin Gruescu, cel care a pus bazele primului muzeu privat de mineralogie estetică din România. Considerat ca fiind o personalitate-reper a județului Caraş-Severin, colecţionarul mineralog Constantin Gruiescu, care a adunat de-a lungul vieții o impresionantă colecție de flori de mină și roci din inima munților cărășeni, avea 95 de ani.

7

În luna ianuarie, Gabriela Stuparu a fost aleasă vicepreședinte a organizației PSD Caraș-Severin. Stuparu a fost vreme de 2 mandate vicepreședintele Tribunalului Caraș-Severin și a activat 27 de ani în magistratură.

8

Pe data de 25 ianuarie s-a stins din viață Mihai Stepanescu, fostul primar al Reșiței. După o boală care i-a provocat o grea suferință, fostul edil al municipiului a plecat în lumea de dincolo la vârsta de 54 de ani. Mihai Stepanescu a fost primar al Reșiței în perioada 2008-2015, când și-a dat demisia după ce a fost arestat de DNA pentru luare de mită.

9

Schimbare la conducerea Prefecturii Caraș-Severin la finalul lunii ianuarie. Guvernul Orban a aprobat în ședința din data de 28 ianuarie numirea în funcția de prefect al județului Caraș-Severin a avocatului Cristian Gâfu. De asemenea, au fost numiți cu această ocazie și cei doi subprefecți, Elena Adriana Sărăor și Ioan Anton Paulescu.

10

În luna februarie, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Caraș-Severin, Adrian Truică a fost demis din funcție de către ministrul Sănătății. Demiterea șefului de la ambulanță a venit ca urmare a unui control efectuat de Direcția de Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii, după ce directorul SAJ a fost acuzat în luna noiembrie 2019 că ar fi constituit un grup infracțional organizat din care au mai făcut parte patru angajați ai aceleași instituții. Truică ar fi șantajat și constrâns fizic o fostă iubită, pentru a o determina să reia relația cu el.

11

În data de 10 februarie, comisarul-șef de poliție Cristian Sorin Goian a fost împuternicit să exercite, pe o perioadă de trei luni, funcţia de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin. Anterior, IPJ CS a fost condus de comisarul Florin Turnagiu, detașat la conducerea instituției, în locul lui Viorel Avram.

12

Fostul prefect al județului Caraș-Severin, Nicolae Ștefănescu, s-a stins din viață pe data de 9 februarie la Reșița. Figură marcantă a politicii cărășene, un adevărat cardinal Richelieu al organizației județene a PSD, Nicolae Ștefănescu se declara mereu nemulțumit de starea pe care județul Caraș-Severin a traversat-o din 89 și până astăzi. Nicolae Ștefănescu s-a retras din viața politică în ultimii ani, el suferind de mai multă vreme de o boală incurabilă.

13

Câteva zile mai târziu s-a stins din viață și Octavian Doclin, considerat unul din cei mai importanți poeți ai Banatului Montan. Poetul, care se caracteriza pe sine însuși ca fiind un boem incurabil, a încetat din viață cu doar câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.

14

Caz incredibil la Liceul Tehnologic Mihai Novac din Oravița, unde în luna februarie a fost nevoie de intervenția polițiștilor, cadrele didactice și elevii acuzând că sunt amenințați și hărțuiți chiar de directorul instituției. Conform acuzațiilor, directorul Daniel Ionuț Bogdan ar fi avut un comportament agresiv și neadecvat deja de luni de zile. Vorbim aici inclusiv de hărțuirea sexuală a unor eleve, pe care se pare că le-a abordat pe Facebook prin intermediul unor conturi false. Polițiștii au deschis o anchetă pentru verificarea acuzațiilor.

15

Din nou doliu în lumea culturală cărășeană. Pe 21 februarie s-a stins din viață marele dirijor reșițean Doru Morariu, întemeietorul și dirijorul Coralei Miorița – câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale. Cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa din anul 2007, titlu conferit „pentru contribuţia adusă la dezvoltarea culturii muzicale din municipiul Reşiţa“, Doru Morariu s-a stins din viață la Iași, la vârsta de 68 de ani.

16

Pe data de 25 februarie, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au desfășurat o acțiune la sediul Primăriei Caransebeș. Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a fost condus la audieri la poliție de către ofițerii DGA, existând o suspiciune de fraudă în cadrul unui examen susținut pentru ocuparea funcției de șef al serviciului Piața Gugulanilor.

17

Alertă la Moldova Nouă pe data de 25 februarie după ce a fost anunțată o scurgere de mercur. Conform cercetărilor, substanța a fost vărsată dintr-un recipient în uscătoria unui imobil, iar ulterior, aceasta a ajuns pe exteriorul blocului și pe sol. Doi dintre locatarii blocului au fost internați la Timișoara după ce analizele efectuate de aceștia pentru a determina concentrația de mercur din organism a arătat valori peste limita normală.

18

Caz incredibil la Constantin Daicoviciu, unde un bărbat de 46 de ani a fost acuzat că ar fi încercat să își violeze nepoata de doar 8 ani. Agresiunea ar fi avut loc în timp ce părinții fetiței erau plecați de acasă. La întoarcere, fratele celui acuzat, tatăl fetiței, l-a surprins pe acesta mângâind fetița în zona intimă. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru agresiune sexuală sub supravegherea parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș.

19

Acțiune de amploare a DIICOT Caraș-Severin spre finalul lunii februarie, vizați fiind unii lideri ai organizației județene a PSD. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin au dispus efectuarea urmăririi penale față de 16 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la șantaj, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.
20

Pe data de 3 martie, senatorul Ionuț Chisăliță și-a anunțat demisia din funcția de secretar executiv interimar al PSD Caraș-Severin. Decizia lui Chisăliță a venit după scandalul în care era implicată aproape întreaga conducere a filialei județene, cercetată într-un dosar privind schimbarea liderilor unor instituții publice din Caraș-Severin. Senatorul susținea că nu are ce să își reproșeze, dar că a luat această decizie pentru binele partidului.

21

Câteva ore mai târziu, Luminița Jivan și-a anunțat și ea demisia din funcția de președinte al organizației județene PSD Caraș-Severin. „Urmează o perioadă încărcată pentru partid și am decis să nu las aceste evenimente să afecteze imaginea partidului și consider că cel mai bine este să fac un pas în spate”, declara la momentul respectiv Luminița Jivan.

22

În luna martie, Alina Stancovici câștiga concursul pentru postul de manager al Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Singurul candidat care și-a depus dosarul pentru concurs, Stancovici a obținut nota finală 8,65.

23

Pe data de 10 martie a fost confirmat primul caz de coronavirus din județul Caraș-Severin – un tânăr de 27 de ani din Reșița. Transportat la Timișoara, acesta a fost externat după aproximativ 2 săptămâni. Trei zile mai târziu, pe 13 martie, era confirmat cel de-al doilea caz din județ: o femeie de 32 de ani, sosită din Italia.

24

În data de 11 martie, administrația locală din Reșița anunța primele măsuri la nivel local pentru diminuarea riscului de infectare cu coronavirus. Printre măsurile transmise de primarul Ioan Popa se numărau: anularea festivalului Custom, suspendarea activității sportive la nivel de copii și juniori la CSM și CSS, suspendarea activității la bazinul olimpic, la centrul de zi ABC, la centrul de vârstnici din Muncitoresc, precum și la creșe, închiderea pieței Ocico. Câteva zile mai târziu, erau anunțate noi măsuri, cum ar fi interzicerea accesului în locurile de joacă și anularea unor evenimente precum Târgul de Paști sau Zilele Reșiței.

25

Pe 25 martie, Silviu Hurduzeu a preluat conducerea PSD Caraș-Severin. „Sigur că nu este un moment extraordinar de bun, ținând cont de ceea ce se întâmplă în țară, dar și de problemele cu care s-a confruntat organizația județeană în ultima perioadă, dar sunt convins că alături de colegii mei și împreună cu ei, primari, parlamentari, consilieri, aleși pe listele PSD, vom reuși să depășim această situați și organizația PSD Caraș Severin să revină acolo unde a fost“, declara la momentul respectiv proaspătul președinte al PSD Caraș-Severin.

26

În luna aprilie, conducerea Poliției Municipiului Reșița a fost preluată de comisarul șef Decebal Davidoiu, care l-a înlocuit la comandă pe comisarul șef Nicolae Sava, numit la rândul său, șef la serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în locul comisarului Radu Ștefan aflat în arest la domiciliu.

27

Doliu în comuna Măureni din Caraș-Severin, în luna aprilie. Asistenta medicală din comună a decedat după ce și-a fracturat piciorul, oamenii din localitate arătând cu degetul spre medicii de la Spitalul Județean din Reșița, care ar fi întârziat să o ajute, temându-se că femeia, care a fost și preoteasa din comună, ar putea avea coronavirus. „Încercăm să salvăm oamenii de un virus, dar îi lăsăm să moară de restul bolilor sau accidentelor”, a fost concluzia amară a primarului Brian Filimon.

28

Pe data de 10 aprilie, a fost anunțată schimbarea conducerii atât la Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin, cât și la Spitalului Județean de Urgență din Reșița! Conducerea Direcției de Sănătate Publică a județului a fost preluată de medicul Romeo Dumitrescu, iar la cârma SJUR a revenit din nou fostul manager Waldemar Murgu. În același timp, s-a decis ca dr. Jaro Norbert Marșalic să preia pe perioada stării de urgență funcția de director medical al spitalului din Reșița.

29

Un accident de circulație cu urmări tragice a avut loc în luna aprilie pe strada Paul Iorgovici din Reșița. Un tânăr de 29 de ani care se deplasa cu autoturismul din direcția centru civic spre Muncitoresc, la ieșirea de sub pasajul CSR, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, pierzând controlul asupra direcției de mers și intrând în coliziune cu 3 stâlpi de iluminat stradal. În urma accidentului, a rezultat decesul șoferului și vătămarea corporală ușoară a doi pasageri. Din verificările efectuate, s-a stabilit că bărbatul de 29 de ani care a condus autoturismul, nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

30

În luna aprilie, consilierii locali reșițeni au aprobat propunerea primarului Ioan Popa de a investi aproximativ 100.000 de euro pentru achiziționarea de tablete pentru elevii reșițeni care nu dispun de mijloacele necesare pentru a participa la cursuri online. „Am bugetat achiziționarea a 610 tablete pentru școlile și liceele din Reșița. Am solicitat Inspectoratului Școlar să ne transmit câți elevi nu dispun la ora asta de mijloace de comunicare de această manieră. Consider că nu trebuie să limităm dreptul la educație niciunui copil”, explica primarul Ioan Popa.

Citește și Retrospectivă! Anul 2020 în județul Caraș-Severin (II)

Karina TINCUL

 

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. cititor

    Daca tot pomeniti de cei instalati in functii, faceti precizari si de cei schimbati, mutati, detasati, etc.
    Episodul I
    A se cunoastre, ca la 25.02.2020, prin ordinul fostului ministru Vela, adjunctul sefului IPJCS- Comisarul sef Stoian Sofica a fost detasata 6 luni ca adjunct la IPJ Mehedinti, in locul ei fiind imputernicit politic, actualul sef al IPJCS la propunerea marelui Colonel in rezerva Bortes Nicolae

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei