Reper 24 vă propune în aceste zile o trecere în revistă a celor mai importante evenimente petrecute în județul Caraș-Severin, în anul 2019. Ne vom aminti tot ce s-a întâmplat demn de remarcat din punct de vedere administrativ, politic, social etc., în ultimele 12 luni. Astăzi, lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie:
„Moment istoric la Primăria orașului Bocșa”, după cum declara primarul Eugen Cismăneațu pe data de 2 septembrie, când a fost semnat contractul cu firma care va realiza lucrările de reabilitare a peste 50 de străzi din localitate. Valoarea contractului se ridică la aproape 36 de milioane de lei (fără TVA). Proiectul este finanțat prin PNDL 2 și constituie fără îndoială unul din cele mai consistente proiecte de infrastructură de care se bucură o comunitate urbană din România și cel mai important proiect care va fi implementat în Bocșa după 1990. La licitație s-au înscris 9 firme, iar după evaluarea ofertelor, câștigătoare a fost declarată o asociere de firme din București.
La începutul lunii septembrie, PSD Reșița și-a ales noua conducere! Președinte al organizației municipale a fost ales cu unanimitate de voturi senatorul Ionuț Chisăliță, care a fost votat de toți cei peste 400 de social-democrați prezenți la conferința de alegeri. Consens total a fost și la momentul votării președintelui executiv, a secretarului executiv, trezorierului, vicepreședinților și comitetului executiv al PSD Reșița. Iată echipă a organizației municipale, aleasă în prezența președintelui PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan, a președintelui executiv al organizației județene, Luca Mălăiescu și a președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu: președinte PSD Reșița: Ioan-Narcis Chisăliță; președinte executiv: Alexandrina Terfăloagă; secretar executiv: Iulian-Călin Milaț; trezorier: Voichița Norocel; vicepreședinți: Oana Filipescu, Răzvan Simulescu, Iancu Muhu, Flavius Lupșe, Gabriel Duruț, Aurel Văduva, Mirel Sabo, Maria Galescu, Manuela Terciu, Mihai Boru, Ion Matei, Petru Borduz, Adrian Nicoleta Milaț, Darius Căplescu, Sorin Bunda, Irinel Struță.
Biroul Permanent Județean al organizației PSD Caraș-Severin a votat pe data de 6 septembrie, excluderea din calitatea de membru al Partidului Social-Democrat a lui Flavius Nedelcea, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin. În cadrul aceleiași ședințe s-a decis excluderea din partid altor patru social-democrați. Este vorba de consilierii județeni: Gabriel Dinu, Lenuța Ciurel, Victor Tiugan și Nicolae Gubandru. Cei cinci au contestat decizia în fața Instanței.
Un pas important pentru promovarea turismului în județul Caraș-Severin a fost făcut în luna septembrie, când a fost finalizat unul din proiectele implementate de Consiliul Județean. De acum orice persoană interesată să viziteze Banatul de Munte poate afla toate informațiile necesare de pe aplicația Visit Caraș-Severin, de la obiective turistice, la trasee, cazări, restaurante, calendarul evenimentelor din zonă. Mai mult decât atât, cei care folosesc această aplicație pot afla informații actualizate cu privire la lucrările derulate de Consiliul Județean pe drumurile din județ, în special pe tronsoanele ce duc spre zone de interes turistic. Florin Tarța, reprezentatul firmei care s-a ocupat de derularea aplicației, a explicat că aplicația este structurată pe mai multe secțiuni, incluzând turismul montan, cel cultural, religios și chiar industrial. Aplicația este disponibilă în română și engleză, și poate fi descărcată gratuit de pe Google Play sau App Store.
Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă a hotărât în luna septembrie destituirea subprefectului județului Caraș-Severin, Cătălin Hogea, care se adaugă mai multor demiteri ale unor reprezentanți ai executivului în teritoriu. Hogea ocupa funcția de subprefect al județului Caraș-Severin din februarie 2018.
Urmărire ca în filme în luna septembrie, pe străzile din Reșița,când un șofer care nu a oprit la semnalul polițiștilor, a fost la un pas de a provoca o tragedie. Un polițist care se afla în tură la Serviciul Rutier al Poliției Municipiului Reșița i-a făcut semn unui șofer să oprească, în noaptea de 14 septembrie. În loc să oprească și să se supună controlului rutier, șoferul a călcat și mai tare pedala de accelerație, ignorând semnalele omului legii. Polițistul a reușit să sară din fața automobilului condus de inconștientul șoferul și astfel să scape nevătămat. Pentru că nu a oprit, polițiștii au fost alertați și au pornit în urmărirea bărbatului, reușindu-se blocarea autoturismului, în zona Triaj, în imediata apropiere a stației LUKOIL. Bărbatul în vârstă de 35 de ani nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și, după spusele polițiștilor, emana halenă alcoolică. Bărbatul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biolegice. Culmea, câteva ore mai târziu, bărbatul s-a urcat din nou la volan. Și de această dată a fost oprit de polițiști și a refuzat să oprească la semnalul regulamentar. Polițiștii au pornit din nou în urmărirea lui, fiind blocat și oprit pe aceeași stradă și testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,49 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus din nou la spital unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. IPJ Caraș-Severin precizează că și în acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără pemis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.
Primarul din Moldova Nouă, Adrian Torma, a semnat în septembrie un nou contract de finanțare, la sediul ADR Vest din Timișoara, în cadrul Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020. Este vorba de un proiect în valoare totală de aproape 11 milioane de lei, pentru modernizarea, extinderea și creșterea eficienței energetice a rețelei de iluminat public din orașul Moldova Nouă. Prin această finanțare, se vor înlocui corpurile de iluminat existente cu unele cu LED (27W, 60W și 80W), se vor monta pe străzile orașului 142 de stâlpi cu panouri fotovoltaice de 225-250W și va fi extinsă rețeaua de iluminat pe o lungime de 3.140 metri liniari. Vor fi montate panouri de semnalizare care vor indica traversarea străzii de către persoanele cu dizabilități și panouri de semnalizare cu acționare la buton. Prin această investiție se are în vedere și achiziționarea unui sistem de telemanagement – un sistem de control la distanţă al iluminatului stradal și care presupune instalarea a 1.167 de corpuri de iluminat.
În luna septembrie au fost puse la dispoziția reșițenilor 60 de biciclete achiziționate de Primăria Reșița ca alternativă la transportul în comun, prin sistemul de Bike Sharing. Dar nici bine nu a fost lansat sistemul, că a și fost blocat. După 24 de ore de funcționare, 10 biciclete au suferit defecțiuni și acestea deloc mărunte: lanț de schimbător rupt, frâne blocate, fir smuls de la schimbătorul de viteze, cric rupt, faruri rupte sau lipsă, zgârieturi. A fost nevoie chiar de implicarea Poliției Locală pentru găsirea a 3 biciclete care nu au fost returnate în cele 4 ore de închiriere prevăzute în regulament. Mai mult decât atât, în zona Victoria s-a constatat folosirea total iresponsabilă a bicicletelor, punând în pericol atât biciclistul, cât și cetățenii. În sistem s-au înregistrat rulaje de peste 40 km/h, iar reșițenii au sesizat folosirea improprie a acestora: 3 persoane pe aceeași bicicletă, sărituri de pe borduri sau mers pe o singură roată. „În aceste condiții, se sistează utilizarea bicicletelor până la implementarea în sistem a înregistrării cu un card bancar, de unde va fi reținută o garanție de utilizare care va fi returnată dacă bicicletele nu suferă pagube în urma utilizării”, anunțau la momentul respectiv reprezentanții Primăriei Reșița. Bicletele au fost din nou disponibile spre finalul lunii septembrie.
Primarul Reșiței, Ioan Popa, și-a câștigat ceva susținători după ce a anunțat public în luna septembrie că refuză pensia specială acordată conform noului Cod Administrativ, aleșilor din administrația locală și județeană. Decizia edilului șef a fost întărită printr-un act notariat. „Într-o societate în care avem deficiențe în mai toate domeniile, politicienii găsesc de cuviință să-și acorde avantaje. Unul dintre acestea este pensia specială pentru aleșii locali (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene). În calitate de primar, familiarizat cu problemele sociale ale comunității, am decis să renunț, prin act notarial, la pensia specială făcută cadou de o clasă politică iresponsabilă”, declara primarul Popa.
Tot în luna septembrie, primarul din Moldova Nouă, Adrian Torma, a semnat adeziunea la PSD. Anunțul a fost făcut de către deputatul Luminița Jivan cu ocazia unei vizite la Reșița a premierului de la acea vreme, Viorica Dăncilă. „Mă bucur că domnul primar a ales să ni se alăture. Vorbeam cu domnul primar puțin mai devreme și îmi spunea: „sunt un primar care vrea să facă foarte multe lucruri pentru comunitate. Guvernul pe care îl conduceți ne-a sprijinit, m-a sprijinit, sprijină primarii, sprijină comunitățile și un prim exemplu este deschiderea punctului de frontieră cu Serbia, ceea ce conduce la dezvoltarea relațiilor culturale, a mediului de afaceri, a relațiilor dintre România și Serbia”, a declara Viorica Dăncilă.
Reprezentanții Primăriei Băile Herculane au anunțat în septembrie reluarea transportului local de călători pe ruta Centru – Gară și retur. Orașul a rămas fără transport local cu aproape un an în urmă și de atunci primarul Cristian Miclău spune că a tot organizat licitații pentru atribuirea acestui serviciu. Prețul unei călătorii cu mijlocul de transport în comun este de 2 lei de persoană. Totodată, reprezentanții administrației locale au anunțat că beneficiază de gratuitate pentru transportul public local persoanele cu domiciliul în Băile Herculane, din următoarele categorii: elevi, studenți, pensionari – persoanele în vârstă de peste 65 ani și șomerii, cu condiția obținerii legitimațiilor de călătorie, în baza documentelor justificative depuse la Serviciul de Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Băile Herculane.
La finalul lunii septembrie, președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Silviu Hurduzeu și președintele clubului rossoner CSM Reșița, Cristian Bobar au semnat un act de colaborare, în vederea sprijinirii clubului din Valea Domanului. La momentul semnării a luat parte și primarul municipiului Reșița, Ioan Popa. „În urma acestui parteneriat, clubul va fi sprijinit de forul județean cu suma de 450.000 lei. Țin să mulțumesc pe această cale președintelui CJ, Silviu Hurduzeu, pentru că a înțeles importanța susținerii sportului în județ! Toți pentru echipă!”, a declarat Ioan Popa. Consiliul Județean Caraș-Severin s-a angajat să sprijine financiar echipa de fotbal de ligă secundă cu suma de 450.000 lei pentru acest al doilea semestru al lui 2019 iar pentru anul 2020 contribuția va fi de 900.000 de lei.
Luna octombrie a debutat cu semnarea unui nou proiect european de către primarul Ioan Popa. Este vorba de un proiect de 2,4 milioane de euro, pentru reabilitarea Colegiului Tehnic din municipiul de pe Bârzava. „Prin această investiție dorim modernizarea infrastructurii educaționale, relevantă pentru piața muncii. Investiția include lucrări de reabilitare și modernizare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și dotarea cu aparatură tehnică a atelierelor de practică la standarde cerute în momentul de față pe piața muncii”, explica primarul Popa. Trei dintre corpurile de clădire ale colegiului de pe Bd. Alexandru Ioan Cuza nr. 39 vor fi reabilitate, iar alte două construcții – spații nefuncționale, în stare avansată de degradare, vor fi demolate. Imobilele vor fi izolate termic, se vor termoizola podurile/ planșeul peste ultimul nivel, se vor repara părțile din șarpantă/ acoperiș care sunt deteriorate, se va înlocui tâmplăria exterioară și se vor reface finisajele interioare și instalațiile electrice, termice, sanitare și de iluminat. Totodată, proiectul prevede instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei – panouri solare, amplasarea unui ascensor pentru persoanele cu dizabilități, amenajarea unui teren de sport și a spațiilor exterioare.
Primarul comunei Ciclova Română, Puiu Percea, a fost condamnat la începutul lunii octombrie de Tribunalul Caraș-Severin la 10 ani de închisoare într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție ce viza fraudarea de fonduri europene. Revenit pe funcția de primar după o scurtă suspendare, Percea a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete și complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, fapte ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată. Alte patru persoane au fost și ele condamnate în acest dosar. Decizia nu a fost definitivă.
Ambasadorul american Hans Klemm, a fost din nou prezent la Reșița în luna octombrie, de această dată pentru inaugurarea la Biblioteca Județeană Paul Iorgovici a „Raftului american” (American Shelf). Este vorba de o inițiativă a Ambasadei SUA în România, Hans Klemm, donând cu această ocazie 200 de volume în engleză bibliotecii reșițene – literatură americană clasică şi contemporană, literatură pentru copii şi tineret, materiale pentru învățarea şi predarea limbii engleze, precum şi cărţi despre politica externă, geografia şi istoria Statelor Unite. Hans Klemm și-a exprimat speranța ca prin cărțile donate bibliotecii reșițene, să contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor de limbă engleză ale locuitorilor din Caraș-Severin și a ținut să precizeze că printre cărțile donate este un volum semnat de Elie Wiesel, un american de origine română, câștigător al premiului Nobel pentru pace.
În octombrie, un bărbat de 61 de ani din Pârvova a avut surpriza să găsească în zidurile unui sălaș, arme de vânătoare vechi de peste 70 de ani. Omul făcea reparații la coliba care a aparținut bunicului său, când le-a descoperit și a anunțat poliția din Bozovici. Armele de vânătoare erau încastrate într-un zid de cărămidă ce susținea grinda de la acoperiș, fără serie și în stare de degradare. Cele 2 arme de vânătoare au fost ridicate de către polițiști în vederea continuării cercetărilor.
La doar un an după ce a ajuns la vârsta majoratului, Festivalul Răchiei şi al Bucatelor Tradiţionale a plecat de acasă, din Valea Cernei, și a poposit pe Valea Almăjului. Cea de-a XIX-a ediție a cunoscutului și tradiționalului eveniment, derulat în trecut în stațiunea Băile Herculane, a avut loc în octombrie la Bozovici. Vedeta de necontestat a festivalului a fost și de această dată răchia din Banat, de succes la participanți bucurându-se însă și celelalte produse etalate pe standurile producătorilor, unele dintre ele destul de exotice pentru bănățeni, cum ar fi țuica de portocale sau dulceața de goji. Pentru prima dată gazdă a tradiționalului festival, primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu, s-a arătat bucuros de oaspeți, pe care i-a întâmpinat cu o porție de fasole la ceaun, pregătită de cunoscutul chef Marian Popovici. Peste 20 de producători din Banatul de Munte și-au prezentat produse în parcul din Bozovici, participanții la eveniment putând degusta și cumpăra de la răchie de prune sau de pere, la pălincă de pere, de gutui sau de prune și chiar țuică de portocale, lichior de caise, afinată, vin din miere, vișinată, cireșată și coniac de vin. Nu au lipsit nici mălaiul sau brânză de capră, cârnații de oaie sau de porc, cotletul afumat, murăturile, mierea și produsele apicole sau chiar siropul de mentă ori de goji.
În luna octombrie, managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Octavian Dena, și-a dat demisia. Nici nu s-a urcat bine cerneala pe demisia lui Dena, că primarul Felix Borcean a și găsit un înlocuitor pentru acesta. Este vorba de Adrian Cican, care a condus în ultimii doi ani, cu succes spune el, Spitalul Municipal din Orșova. Adrian Cican, al cincilea manager al Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș de când Felix Borcean este primar, preia unitatea spitalicească cu o datorie de aproximativ 10 milioane de lei, dar acesta se arată convins că va reuși să aducă spitalul pe linia de plutire, bazându-se și pe experiența pe care a acumulat-o la Orșova.
Pe data de 10 octombrie a căzut Guvernul Dăncilă. Moțiunea de cenzură „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost adoptată cu 238 de voturi. Din totalul de 464 de parlamentari, 399 de parlamentari au fost prezenți la dezbaterea moțiunii. Dintre aceștia, 245 de parlamentari au trecut pe la urne, iar 238 au votat pentru adoptarea moțiunii. Rezultatul votului a fost anunțat de senatorul Marcel Vela, secretar al Senatului. Pentru ca moțiunea să fie adoptată, era nevoie de 233 de voturi. Votul a fost secret cu bile.
„Indemnizația de consilier județean o voi dona Spitalului din Bozovici”, a fost declarația surpriză a lunii octombrie în Caraș-Severin. Aceasta a venit de la Luisiana Stoicu, cea care a întregit rândurile consilierilor județeni cărășeni. Membru PSD, Luisiana Stoicu ocupă scaunul lăsat vacant de Romulus Damian, care a ales să își dea demisia din funcția de consilier județean, după ce a câștigat concursul pentru postul de administrator public în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin „Cele mai importante pentru mine sunt condițiile din spitale și drumurile. Referitor la spital, indemnizația de consilier județean o să o donez spitalului din Bozovici, prin asociația Sănătate pentru Almăj, unde sunt asociate primăriile din Almăj, asociație care susține spitalul din Bozovici, plătește personalul auxiliar și tot ce ține de întreținere. Sunt restanțe destul de mari acolo, din câte am înțeles și de trei luni nu s-au plătit salariile”, a declarat Luisiana Stoicu.
Ateneul Tineretului din Reșița a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Caraș-Severin, care a câștigat procesul cu lichidatorul financiar al Fundației pentru Tineret Caraș-Severin. Anunțul a fost făcut chiar de președintele forului județean Silviu Hurduzeu, în ședința ordinară din luna octombrie. Decizia Curții de Apel este definitivă. Ce se va întâmpla pe viitor cu clădirea care adăpostea pe vremuri spectacolele și activitățile șoimilor și pionierilor din Reșița? Conform lui Hurduzeu, aceasta ar putea deveni sediul unor instituții culturale.
Polițiștii din cadrul Serviciului de investigații criminale împreună cu cei din cadrul celorlalte structuri operative ale inspectoratului au dat buzna în luna octombrie în locuințele spărgătorilor de locuințe și magazine, de pe raza municipiului Reșița. Au fost efectuate 7 percheziții domiciliare, în cartierele Mociur și Govândari, la adresele unor persoane bănuite de comiterea, în cursul acestui an, a mai multor furturi din case și societăți comerciale. În urma acțiunilor polițiștilor, 3 persoane au fost conduse la audieri, dintre care 2 bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore. Bijuterii din aur și argint, bani, telefoane mobile, parfumuri, ceasuri, precum și obiecte folosite la comiterea faptelor, au fost ridicate de la locuințele persoanelor bănuite, pentru continuarea cercetărilor.
Aproape 90 de hectare de vegetație au căzut pradă flăcărilor ăn luna octombrie în urma unui incendiul care a făcut ravagii în zona administrativ-teritorială Cornereva din județul Caraș-Severin. Din cauza terenului greu accesibil și a condițiilor meteo, nu s-a reușit stingerea focului decât peste șase zile. „Din informațiile primite de la structurile care au în administrare terenurile, suprafața totală afectată este estimată la aproximativ 88,5 hectare, din care aproximativ 78 hectare litieră și 10 hectare pășuni gol alpin”, preciza purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin. Pentru stingerea incendiului au intervenit pompieri militari din Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți, pompieri voluntari, angajați ai Ocoalelor Silvice Mehadia și Băile Herculane și angajați ai Parcului Național Domogled – Valea Cernei.
Fostul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, s-a stins din viață pe data de 3 noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în urma unei suferințe îndelungate. Sorin Frunzăverde, născut la Bocșa pe data de 26 aprilie 1960, a fost unul din cei mai influenți politicieni postdecembrişti ai Caraș-Severinului și ai României. De profesie inginer metalurgist, acesta a fost președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin pentru mai multe mandate, ocupând de-a lungul anilor de mai multe ori și funcția de ministru. Sorin Frunzăverde s-a retras din viața politică după ce a fost condamnat în urmă cu trei ani în dosarul „Voturi pentru Iohannis”. Cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu au putut să o facă pe data de 4 noiembrie, atunci când trupul neînsuflețit al celui care a fost Sorin Frunzăverde a fost depus, în interval 12:00-24:00, în foaierul sălii de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin.
Guvernul Orban a trecut pe data de 4 noiembrie de testul final în fața Parlamentului! 240 de parlamentari au votat pentru acordarea încrederii noului executiv, din care face parte și cărășeanul Marcel Vela, nominalizat pentru funcția de ministru de Interne. La ședința comună de celor două camere au fost prezenți 240 de senatori și deputați, din totalul de 465 parlamentari. Toți cei 240 de parlamentari prezenți la ședință au votat pentru Guvernul Orban. Pentru a trece, Guvernul Orban avea nevoie de 233 de voturi.
Noul ministru de Interne, Ion Marcel Vela și-a preluat mandatul pe data de 5 noiembrie, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban. Zero politizare, maximă profesionalizare și război total împotriva infractorilor, acesta a fost mesajul și misiunea pe care și-a propus-o Vela din noua sa poziție în Guvernul României. „Astăzi, la Ministerul Afacerilor Interne este un nou început. Aș dori să mulțumesc domnului prim-ministru și domnului președinte pentru nominalizare și susținerea de a fi în această nobilă misiune de ministru în slujba poporului, pentru că minister în latină însemnă slujbaș, așa cum îmi doresc să fie toți angajații Ministerului de Interne în slujba poporului, cu zero politizare, maximă profesionalizare , cu declararea unui război total împotriva infractorilor, clanurilor interlope și a tuturor celor care pun în pericol siguranța, viața și bunurile românilor. Am încredere că împreună vom face o lume mai bună și o Românie normală”, a declarat Marcel Vela la preluarea mandatului.
Administrația locală reșițeană a demarat în noiembrie lucrările de modernizare a străzii și trotuarelor din zona Bisericii Sfințiilor Apostoli Petru și Pavel din cartierul Lunca Bârzavei din Reșița. Lucrările sunt finanțate de la bugetul local, aceasta fiind pentru prima dată când această zonă este modernizată, după mai bine de 30 de ani. Lucrările de modernizare cuprind: asfaltarea drumului pe o distanță de 1100 m, modernizarea sistemului de colectare a apei pluviale, modernizarea trotuarelor și a iluminatului public, amenajarea de parcări verzi. Investiția se ridică la 500.000 euro.
În 10 noiembrie a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigate în Caraș-Severin de Klaus Iohannis. Acesta a fost preferat de 38,48% dintre cărășenii cu drept de vot. Viorica Dăncilă a obținut în Caraș-Severin un scor peste cel de la nivel național, fiind votată de 30,86% dintre cărășeni. Următorii în clasament au fost Mircea Diaconu (9,10%), Dan Barna (8,70%) și Teodor Paleologu (5,66%).
Caz șocant la Serviciul Județean de Ambulanță Caraș-Severin! Directorul SAJ a fost acuzat în luna noiembrie că ar fi constituit un grup infracțional organizat din care ar mai face parte patru angajați ai aceleași instituții. Directorul SAJ ar fi șantajat și constrâns fizic o fostă iubită, pentru a o determina să reia relația cu el. Bărbatul a recurs la amenințări, inclusiv prin angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță Caraș-Severin. Pe fir au intervenit procurorii DIICOT care au efectuat patru percheziţii pe raza municipiilor Caransebeș și Reşiţa, inclusiv la sediul SAJ și pe raza comunei Buchin. „Începând cu luna februarie 2019 și până în prezent suspectul a săvârşit acte de ameninţare și constrângere psihică și fizică pentru a determina o persoană vătămată să reia relația intimă pe care au avut-o până în februarie 2019. În actele de constrângere menite sa creeze o stare de temere pentru a o determina pe persoana vătămată sa aibă o conduită docilă de acceptare a unei relații intime cu acesta, pentru a avea o putere mai mare de convingere, suspectul a întreprins acțiuni directe de șantaj ( prin amenințarea cu darea în vileag a unor poze indecente menite a determina pierderea custodiei copilului minor al părții vătămate si amenințării cu pierderea locului de munca) și indirecte prin intermediul angajaților din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Caraș – Severin, respectiv, prin intermediul a trei suspecţi, doi soferi şi un medic ( persoane care la cererea suspectului au urmărit persoana vătămată, acțiuni menite să intimideze) precum şi prin intermediul unei alte persoane pe care suspectul a chemat-o pentru a-l sprijini în acțiunea de intimidare pe care a exercitat-o asupra persoanei vătămate în data de 24.10.2019). Începând cu luna februarie 2019, la sfârșitul relației dintre cei doi, conform mesajelor de amenințare trimise de către suspect, medicul împreună cu cei doi şoferi au urmărit persoana vătămată, în oraș, chiar în timpul serviciului. În cursul lunii martie 2019 suspectul a amenințat-o prin mesaje spunându-i că deține filmări în ipostaze nud cu persoana vătămată, din cuprinsul lunii februarie 2019, într-o cameră de hotel din Băile Herculane și că o poate face de rușine cu aceste imagini”, se arata în comunicatul de presă transmis de DIICOT.
Căminul pentru persoane vârstnice din Reșița are începând din noiembrie aceasta o nouă conducere. Conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin a decis schimbarea din funcție a lui Mirel Sabo, la un an și câteva luni după ce a fost numit pe post. Postul urmează să fie scos la concurs. Însă, până când acest lucru se va întâmpla, a fost numit un director interimar. „Am considerat că este nevoie de o schimbare, nu numai eu, ci întreaga conducere a Consiliului Județean Caraș-Severin. Pe de o parte din cauza evenimentelor care s-au produs în ultima perioadă, pe perioada mandatului domnului Sabo, și pe de altă parte cel puțin eu am fost nemulțumit de managementul de acolo. Nu ne putem juca cu banii publici și nici cu viețile oamenilor. Au fost mai multe accidente, au fost o serie de controale la această instituție și rezultatul este unul foarte clar: schimbarea directorului”, a declarat pentru Reper 24, vicepreședintele forului județean, Ionuț Popovici, cel care are în subordine instituțiile sociale ce aparțin de forul județean. Interimar la conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reșița a fost numit Mihai Ioan Vasilescu, care ocupa postul de psiholog la Centrul „Casa noastră” din Zăgujeni.
Marius Cornici și-a anunțat în noiembrie demisia din funcția de inspector școlar general. Anterior, și-a dat demisia din funcție și inspectorul școlar general adjunct Ionuț Gârtoi. „Sunt un om responsabil, o persoană echilibrată iar demisia mea vine tocmai în această notă. Inspectorul Școlar General este reprezentantul Ministerului Educației în județ, este cel care aplică politicile educaționale la nivel județean. Ca și orientare politică sunt un om de stânga, un social-democrat care gândește și crede că în mijlocul preocupărilor și politicilor noastre trebuie să fie omul. De aceea, mi se pare firesc, o dată cu schimbarea Guvernului, să îmi depun demisia din acestă funcție și să las în fruntea ISJ CS o persoană care rezonează cu noua coloratură guvernamentală. Este adevărat că gestul meu putea să survină un pic mai devreme, dar am vrut să dau dovadă de responsabilitate și profesionalism și, cumva, să nu paralizam activitatea educațională din județ”, a precizat Marius Cornici.
Administrația locală reșițeană a mai bifat un proiect în luna noiembrie, atunci când primarul Ioan Popa și directorul ADR Vest, Sorin Maxim, au semnat la Timișoara contractul de reabilitare a Colegiului Național Diaconovici Tietz, proiect ce are o valoare de peste 5.600.000 de lei. Finanțarea nerambursabilă este de peste 4.700.000 de lei și este asigurată prin Regio-POR 2014-2020 – apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Proiectul prevede eficientizarea energetică a celor două corpuri ale Colegiului Național Diaconovici Tietz, iar lucrările vor cuprinde: montarea tâmplăriei din PVC cu geam termopan, izolarea termică a pereților exteriori, izolarea termică a podului, a planșeului peste subsol și a soclului, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri economice tip LED, montarea unui lift.
Schimbarea la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin, în luna noiembrie: comisarul Florin Turnagiu, șeful Serviciului Rutier Timiș, care a fost detașat pentru următoarele două luni la conducerea IPJ Caraș-Severin, în locul lui Viorel Avram, care a fost detașat pe o funcție similară în județul Botoșani.
Klaus Iohannis a câștigat turul doi al alegerilor din Caraș-Severin cu un procent de 56,52%, un scor cu aproximativ 7 procente mai mic decât cel obținut de reprezentantul PNL la nivel național. 43,48% dintre cărășeni au optat pentru Viorica Dăncilă, peste scorul obținut de social-democrată la nivel național de 36,81%. Șapte din cele opt orașe ale județului au fost câștigate de Klaus Iohannis, cele mai mari procente fiind cele obținute la Caransebeș – 63,50%, Reșița – 60,79% și Bocșa – 60,38%. Singurul oraș din Caraș-Severin câștigat de Viorica Dăncilă a fost Moldova Nouă, unde social-democrații se pot mândri cu un scor de 61,27%.
Casele de pariuri și jocuri de noroc, magazinele second-hand și casele de amanet vor dispărea din zonele centrale și de pe bulevardele municipiului Reșița. Consilierii locali reșițeni au aprobat în ședința din luna noiembrie un proiect de hotărâre, conform căruia începând cu data de 1 ianuarie 2022 aceste activități vor fi interzise în centrul orașului, pe Bulevardul Revoluția din Decembrie, strada I.L. Caragiale, Bulevardul A.I. Cuza și Bulevardul Republicii. Agenții economici care desfășoară astfel de activități și au sediile în zonele menționate au la dispoziție doi ani de zile pentru a-și regândi afacerile sau pentru a găsi o nouă locație în care să își desfășoare activitate. „Am inițiat un proiect de hotărâre pe un model de bună practică pe care l-am preluat de la Oradea cu mici modificări și le mulțumesc tuturor consilierilor locali care l-au votat pentru că eu consider că s-a ajuns prea departe. În Reșița avem peste 85 de case de pariuri, de jocuri de noroc. Este deja o problemă socială, adicția asta, oamenii au devenit ca și alcoolicii, fumătorii. Am în vedere în mod special tinerii, sunt persoane care muncesc în străinătate și trimit bani acasă și sunt oameni care consumă banii aceștia în câteva zeci de minute. Limitarea lor ca și dispersie în oraș, în special pe zonele principale, va determina cu siguranță scăderea interesului pentru ele, pentru că nu le vor mai găsi așa ușor. Asta este speranța noastră”, a explicat primarul Ioan Popa. Proiectul a stârnit vii dezbateri în Consiliul Local, dar a fost într-un final adoptat cu majoritate de voturi.
Locuitorii din Mociur nu vor fi mutați în Stavila, a dat asigurări primarul Pop, în urma unei dezbateri publice derulate șa sediul Primăriei Reșița la finalul lunii noiembrie. Nemulțumiți de faptul că Primăria Reșița ar intenționa să relocheze cetățeni din Mociur în alte zone ale municipiului, în special în Stavila, reșițenii au venit să își susțină punctul de vedere, dezbaterea fiind practic prima organizată în ultimii ani de Primăria Reșița la care s-a prezentat mai mult de o mână de oameni. Oamenii s-au liniștit doar după ce edilul i-a asigurat că deși în Stavila vor fi construite locuințe sociale, cetățenii din blocul demolat din Mociur nu vor ajunge acolo. În Stavila vor fi ridicate 10 clădiri de apartamente în care vor fi mutați locuitorii din zonă, în primul rând cei din Moara Juracek, un monument istoric de de clasă A, pentru a cărui reabilitare și punere în valoare se caută finanțare pe fonduri europene. „Sunt foarte bucuros de dezbateri, eu le doresc. În ultimii trei ani, am mai avut câteva PUZ-uri în discuții și au fost puține persoane la dezbateri. Astăzi am avut parte de o dezbatere care le-a acoperit pe toate celelalte dinainte la care nu a fost nimeni. A fost foarte multă lume, sala a fost neîncăpătoare. Oamenii sunt preocupați și îi înțeleg, sunt preocupați de zona în care locuiesc, de vecinătatea lor, de copiii lor, de siguranța lor personală. I-am asigurat astăzi că vom reloca oamenii din zonele marginalizate, în zonele funcționale ale lor, deci nu vom face permutări între zone. Cetățenii din Moara Juracek vor fi primii relocați, probabil în apartamentele sociale pe care le facem în zonă, dar din opt hectare jumătate cât avem acolo, partea de locuire socială va reprezenta maxim 4,8-4,9%. Vom face și locuințe pentru tineri, vom face și locuri de joacă, terenuri de tenis, parcări. Transformăm o zonă industrială abandonată într-o zonă civilizată”, a precizat la finalul dezbaterii, primarul Ioan Popa.
Ziua Națională a României a fost celebrată într-un mod inedit anul acesta la Reșița. Pe lângă faptul că pentru prima dată mult așteptata defilare s-a desfășurat pe principala arteră din cartierul Govândari și nu conform tradiției, în piața din Centrul Civic, așa cum ani la rând au fost obișnuiți locuitorii urbei, mulțimea care a ales să celebreze în stradă această zi emblematică a fost una impresionantă și reșițenii și-au amintit să se bucure, să zâmbească, să fie parte integrantă a unei comunități și mai ales să își exprime românismul atât prin prezență cât și prin atitudine. Având în vedere că anul acesta sărbătorim centenarul introducerii administrației românești în Banat, manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au fost deosebite, de la ceremonialul militar și cel religios până la mult așteptata defilare a detaşamentului de militari şi a tehnicii specifice instituţiilor din SNAPOPSN și a detașamentului Asociației de Tradiții Militare „Eugeniu de Savoya” Timișoara, cu prezentarea onorului. Un moment inedit al manifestării dedicate zilei naționale de astăzi din Reșița și care a întregit atmosfera de sărbătoare aducând parcă un strop de istorie în contemporaneitate, a fost salva de artilerie trasă în onoarea militarilor Armatei Române la 100 de ani de la instaurarea administrației românești la Reșița cu un tun de epocă al Asociației de Tradiții Militare „Eugeniu de Savoya” Timișoara. Chiar dacă salva nu a „bubuit” așa cum se așteptau atât organizatorii, cât și cei prezenți, momentul a fost unul apreciat și răsplătit cu aplauze de către reșițeni.
9 percheziţii au fost derulate pe data de 4 decembrie pe raza județului Caraș-Severin, dintre care una la sediul unei instituții din cadrul M.A.I., într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. „La data de 30.07.2019, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop nerespectarea regimului armelor și munițiilor de către persoane apropiate membrilor grupului sau de către persoane dispuse să ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obține dreptul de a procura și deține arme. În fapt, s-a reținut că, începând cu anul 2017, la nivelul județului s-a constituit un grup infracțional organizat format din șeful unui serviciu din cadrul unei instituții aparținând M.A.I., un ofițer și 3 agenți de poliție din același serviciu, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor. La grupul inițial constituit, au aderat, ulterior, și alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obținerea unor beneficii de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme sau de la persoane care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor”, informau reprezentanții DIICOT. Printre persoanele implicate în dosar se numără șeful Serviciului Arme, Exploziv și Substanțe Periculoase, comisar șef Radu Ștefan și prefectul Matei Lupu care a fost pus sub control judiciar și care și-a înaintat demisia din funcție pe data de 5 decembrie.
Conducere nouă la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, începând cu luna decembrie! Î Carina Pristavu a fost numită inspector școlar general, prin ordinul Ministerului Educației. Carina Pristavu a condus până acum Liceul de Arte Sabin Păuța din Reșița, iar anterior a fost directorul Grădiniței Dumbrava Minunată. „În primul rând această funcție mă onorează, dar în același timp mă și obligă. Este vorba despre o perioadă în care Inspectoratul Școlar General a fost în colaps, prin vacantarea funcțiilor ca urmare a demisiilor inspectorului școlar general și a celui adjunct, ceea ce înseamnă că probabil vor fi multe probleme de rezolvat în perioada următoare”, a declarat proaspătul inspector școlar general.
Accident teribil la Reșița pe data de 6 decembrie: o mașină a plonjat în Bârzava, de pe podul din zona centrală a orașului, iar un tânăr de 21 de ani, pasager în autoturism, a decedat. „În timp ce un tânăr de 21 de ani din Reșița conducea un autoturism din direcția Centrul Civic către Cartier Muncitoresc în apropierea intersecției cu strada Golului, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum și ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, acroșând parapeții de pe sensul său de deplasare și ricoșând într-un stâlp de iluminat public, apoi căzând cu autoturismul de la o înălțime de circa 12 m, în albia râului Bârzava”, informau reprezentanții IPJ Caraș-Severin. Conform acestora, din cauza leziunilor suferite, conducătorul auto nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, dar în urma recoltării de mostre biologice de urina, testul rapid a indicat rezultat pozitiv în cazul unei substanțe psihoactive.
Pe data de 7 decembrie, în Sala de ședințe „Sorin Frunzăverde” a Palatului Administrativ a avut loc ceremonia de învestire în funcție, cu caracter temporar, a noului prefect al județului Caraș-Severin: Florența-Maria Albu. Învestirea a fost făcută în prezența actualului ministru de Interne, Ion Marcel Vela, numirea noului prefect fiind considerată o urgență în condițiile în care în urma demisiei lui Matei Lupu, instituția care nu are nici subprefect, a rămas fără prefect. După depunerea jurământului, prefectul Florența Maria Albu, cea care va ocupa această funcție temporar și care a mai fost prefect al județului în perioada guvernului tehnocrat, fiind înlocuită în iulie 2017 cu Matei Lupu, a declarat: „Astăzi este un moment sacru pentru mine, astăzi am depus din nou jurământ de credință patriei mele, județului Caraș-Severin care m-a adoptat și cetățenilor acestui județ. Am depus acest jurământ avându-vă ca martori nu numai pe dumneavoastră, dar și pe Dumnezeu, iar asta mă obligă să îmi fac datoria cu responsabilitate și credință. Sunt extrem de onorată pentru că am fost astăzi învestită din nou în această demnitate. Mulțumesc celor care au avut încredere în mine și îi asigur că îmi voi face datoria, în litera și spiritul legii, conform prerogativelor legale ce revin prefectului”.
Percheziții în luna decembrie în județele Timiș și Arad, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în perioada 2016-2019. Anchetatorii au descins la sediul PSD Arad, precum și la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara într-un dosar legat de spăgile care se dădeau la DRDP Timișoara pentru măsluirea greutății camioanelor de marfă care treceau în Ungaria. Au fost aduși la audieri deputatul de Arad Florin Tripa și șeful DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic. A fost chemat la audieri și senatorul PSD de Caraș-Severin, Ionuț Chisăliță, care a declarat că nu are absolut nicio legătură cu acest dosar și cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara și că nu știe de ce a fost chemat. Investigațiile în acest dosar au început în urmă cu nouă luni, de la o informație despre șpăgile care se încasau la cântarul de la vama Nădlac 2, punct obligatoriu de oprire pentru toate TIR-urile care ies din țară. Șpăgile încasate erau de la cinci euro până la 100 de euro pentru ca funcționarii să închidă ochii la neregulile constatate. Pe data de 17 decembrie, senatorul Ionuț Chisăliță a fost chemat la sediul DNA Timișoara, pentru a i se aduce la cunoștință calitate de inculpat în dosarul de la DRDP Timișoara. „Vreau să fac o precizare foarte clară! Nu am nicio legătură cu șpăgile de la Arad, în rest ce am avut de declarat, am declarat procurorului”, a precizat Ionuț Chisăliță.
În luna cadourilor, administrația locală din Măureni a avut un dar special pentru locuitorii din satul Șoșdea: au fost finalizare lucrările la noua grădiniță, recepția având loc pe data de 12 decembrie, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, ai Ministerului Educației și bineînțeles ai constructorului. „Nu poate fi decât o bucurie faptul că am ajuns la acest pas și la această finalitate. Am recepționat o grădiniță modernă în satul Șoșdea, ridicată din temelii, finanțată cu ajutorul Ministerului Educației, aici contribuind și noi cu o co-finanțare ulterioară, care cuprinde centrala termică și o parte din curtea grădiniței. Țin să felicit și constructorul, care și-a făcut treaba cu brio. Noi am supravegheat de aproape această lucrare și sper ca locuitorii satului Șoșdea și dacă este nevoie și cei din Măureni, să aprecieze această lucrare foarte importantă pentru întreaga comunitate. Așa cum știm cu toții, micuții au nevoie de condiții cât mai bune, iar pentru mine ca primar și pentru conducerea Primăriei Măureni, învățământul este prioritar în dezvoltarea comunității noastre. Ca o paralelă, îmi doresc din tot sufletul și este nevoie de o grădiniță nouă și la Măureni, la care am făcut deja proiectarea”, a precizat primarul Brian Filimon.
Peste 240 de mori de apă au fost identificate în județul Caraș-Severin de reprezentanții Asociației Acasă în Banat, care a derulat în ultimele luni un proiect pe cât de inedit, pe atât de valoros. Numit sugestiv „Țara Morilor de Apă”, proiectul derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin, a avut drept scop scoaterea la lumină a acestor obiecte de patrimoniu, considerate ca fiind „adevărate relicve ale unei alte lumi” și care ar putea constitui o adevărată mană cerească pentru județ, în cazul în care se reușește punerea lor în valoare și introducerea într-un circuit turistic. Proiectul s-a dovedit unul mai amplu decât se estima inițial, când se credea că pe raza județului Caraș-Severin ar mai fi aproximativ 100 de mori de apă. Realitatea de pe teren a depășit însă cu mult socotelile făcute pe baza ultimele surse bibliografice existente. Au fost identificate 243 de mori de apă, răspândite pe raza întregului județ. Iar inițiatorii proiectului, soții Nicoleta și Radu Trifan de la asociația Acasă în Banat, sunt convinși că mai există și alte mori pe care nu au reușit să le identifice, deoarece informațiile găsite de ei au fost insuficiente. Din aceste 243 de mori, 82 sunt încă folosite zilnic sau săptămânal, conform concluziilor proiectului, prezentate în luna decembrie la Consiliul Județean Caraș-Severin.
Un adolescent de 15 ani a murit într-un accident rutier produs pe data de 17 decembrie în Caraș-Severin. Nenorocirea s-a petrecut pe raza localității Băuțar, pe DN 68, unde un bărbat de 68 de ani din localitatea Oțelu Roșu, care se afla la volanul unei mașini, a pierdut controlul direcției și a intrat pe contrasens lovind un tânăr aflat pe marginea drumului. Adolescentul era în afara carosabilului și, conform polițiștilor, se deplasa în direcția Hațeg când a fost izbit de mașina scăpată de sub control, impactul fiindu-i fatal. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.
Consilierii locali reșițeni au aprobat în decembrie pe bandă rulantă 40 de proiecte de hotărâre prin care au fost majorate impozitele pe clădiri pentru imobilele aflate într-o stare tehnică nesatisfăcătoare. Majorările sunt cuprinse între 300 și 500% și vizează în general spații comerciale de pe raza orașului, dar și hale sau depozite, fostul magazin Universal, hotelul Semenic și Gara Reșița Nord. Unele dintre acestea au fost supraimpozitate și în trecut. Este pentru cel de-al treilea an când administrația locală reșițeană ia astfel de măsuri împotriva proprietarilor care nu își îngrijesc clădirile. Primarul Ioan Popa susține că aceste supraimpozitări nu îi fac plăcere, dar că nu există altă modalitate în a-i convinge pe proprietari să își mențină clădirile într-o stare cel puțin rezonabilă. „Până când nu acționăm asupra lor coercitiv, nu înțeleg că trebuie să se conformeze”, le-a explicat Popa, consilierilor locali. Printre clădirile pentru care s-a propus majorarea impozitului se numără oficiul poștal de Nicolae Titulescu, halele ce aparțin companiei Plastomet de pe strada Văliug, spațiul comercial aflat în proprietatea SC Mondo Style SRL de pe bulevardul Revoluția din Decembrie, mai multe clădiri care aparțin companiei SC Coda Serv SRL, Gara de Nord, hotelul Semenic, o hală de pe strada Văliugului ce aparține Ocolului Silvic Reșița.
În prezența oficialităților și a invitaților din cele două țări, a fost inaugurat pe data de 20 decembrie, noul punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe în regim de bac și pietonal, între localitățile Moldova Nouă (România) și Golubac (Republica Serbia) și noul punct vamal. „E un proiect cu peripeții sentimentale pentru mine, deoarece m-a încercat foarte mult. L-am moștenit cu multe probleme, dar cu voia lui Dumnezeu, și cu o echipă unită în primărie, am reușit să-l finalizăm. Am insistat foarte mult pe acest proiect în ciuda unor opoziții la nivel local, și poate nu doar, pentru că așa cum știm, România va trebui să învețe să ofere sericii de calitate și servicii în turism. Noi putem prin acest punct de trecere a frontierei să ne legăm de Serbia, care în acest moment e mai dezvoltată în zona noastră, turistic și putem profita împreună de această cale de comunicare între România și Serbia. Eu cred că aici am pus sămânța dezvoltării turismului în Clisura Dunării, cum îmi place mie să spun- de Banat”, a declarat primarul din Moldova Nouă, Adrian Torma. Inaugurarea a fost urmată de deplasarea spre noul punct vamal și traversarea Dunării cu bacul Baziaș 4 până la Golobac (Republica Serbia) și retur. Proiectul „Punct de trecere a Dunării cu bacu între Moldova Nouă și Golubac” a fost implementat de către Consiliul Județean Caraș-Severin (lider de proiect) în parteneriat cu Primăria orașului Moldova Nouă și municipalitățile Veliko Gradiște și Golubac (Republica Serbia).
Citește și Retrospectivă 2019! Județul Caraș-Severin în ultimele 12 luni! (I)
Karina TINCUL