Alegerile din 2016 s-ar putea desfăşura după noi reguli, la care lucrează în această perioadă membrii Comisiei Comune pentru elaborarea Codului Electoral, pe baza propunerilor primite de la partide şi ONG-uri. Partidele politice şi-au exprimat dorinţa de a schimba legea electorală pentru alegerile de anul viitor. Reprezentanţii partidelor urmează să înainteze propuneri în privinţa principiilor la legea alegerilor administraţiei publice locale până la data de 10 februarie, iar până în 15 februarie vor fi făcute propunerile pentru celelalte legi electorale.
În prima şedinţă au fost deja stabilite temele pentru modificarea Codului Electoral. Reducerea numărului de parlamentari, alegerea acestora prin vot mixt, de tip german, adică şi pe liste şi pe colegii uninominale, şi organizarea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene se numără printre cerinţele reprezentanţilor partidelor. O altă variantă adusă în discuţie a fost eliminarea votului direct pentru președinții de consilii județene și alegerea acestora de către majoritatea consilierilor.
În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, legea actuală permite intrarea în Parlament a celui care obţine 50% plus unu din voturile colegiului în care candidează, restul locurilor fiind redistribuite în funcţie de ponderea patidului la nivel naţional. Astfel, în urma alegerilor din 2012, au ajuns în forul legislativ aproape 600 de parlamentari.
De asemenea, pe masa membrilor Comisiei a fost pusă şi introducerea votului prin corepondenţă.
Până la sfârşitul acestei săptămâni Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Naţional de Statistică şi Sistemul de Telecomunicaţii Specială au fost solicitate să depună propuneri concrete de modificare a legii electorale. Şi ONG-urile care doresc să aibă un punct de vedere pe această temă pot trimite propunerile până la începutul săptămânii viitoare, urmând să se întrunească miercuri, 28 februarie, cu Comisia pentru a le discuta.
Diana RADU