Proiectul „Credință fără granițe” a fost declarat câștigător la nivelul Episcopiei Caransebeșului, în cadrul Concursului Național de Creație „Biserica: familia românilor de pretutindeni”, derulat în Patriarhia Română cu ocazia Anului omagial al pastorației românilor din afara României.
În cadrul concursului, parohiile din țară au avut posibilitatea să desfășoare în colaborare cu parohiile românești din străinătate diverse activități susținute online, cu caracter catehetic, dar și educațional, filantropic ori momente cultural-artistice, toate acestea în contextul „Anului omagial al pastorației românilor din afara granițelor României.
O comisie de jurizare a desemnat portofoliul câștigător la nivelul eparhiei, „Credință fără granițe – Foi sans frontières”, derulat în colaborare de către Grupul catehetic ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom și Grupul catehetic ”Sf. Ioan Gură de Aur” Namur-Vedrin, Belgia, proiect care a prilejuit mai multe întâlniri online, momente artistice, ateliere și conferințe desfășurate în spațiul virtual.
Portofoliul câștigător va fi premiat cu diplome și premii din partea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Locul doi i-a revenit proiectului „Milostenia: dragostea fără frontieră”, derulat de către Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă alături de Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” Reims, Franța, la care au participat 36 de copii (18 din România și 18 din Franța).
„Icoana – chip al credinței românilor de pretutindeni”, a fost proiectul care a ocupat poziția a treia, realizat în parteneriat de către Parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” Caransebeș și Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie Exigul” Albacete, Spania, cu participarea a 32 de copii (18 din România și 14 din Spania) la ateliere de iconografie desfășurate online.
Despre ce a însemnat pentru ei participarea la acest concurs au povestit chiar participanții aflați departe de țară:
„Pe mine acest proiect m-a apropiat de România și de spiritul credinței. Pe parcursul acestui proiect am văzut cu toții că lumile noastre sunt diferite, dar tot odată, în occident (Belgia) credința există, însă oamenii au început să se îndepărteze de biserică. Romania nu este ferită de un scenariu ca acesta, de aceea eu cred că oriunde suntem trebuie să păstrăm vie credința și patria română (în suflete și material vorbind)”, a afirmat Mihail Hogaș din Belgia.
Ovidiu Gligu, dascăl în Belgia a vorbit despre starea duhovnicească care domnește în Occident: „Cred că acest proiect i-a făcut pe tinerii din Belgia să simtă că ei nu sunt o minoritate ciudată și pe cale de dispariție, că în aceste două luni ne-am descoperit mai curajoși și mai… eficienți. Cred că tinerii din România au aflat ce pustiu duhovnicesc domnește în Occident și se vor gândi că stă în puterea lor să împiedice căderea morală a României. Și am simțit mult drag și prietenie între noi toți!”, a afirmat dascălul.
Despre cum a fost simțită participarea la acest concurs de pe tărâm românesc, a mărturisit Anita Radics, președinte ATOR Banatul de Munte: „A fost ceva cu totul nou, care ne-a provocat și ne-a bucurat de-o potrivă. A fost și este minunat faptul că, indiferent de distanța care se află între noi, am reușit, timp de două luni de zile, să ne întâlnim săptămânal și să ne învățăm unii pe alții, într-un dialog frumos de la tânăr, la tânăr; am reușit să ne arătăm și să arătăm tuturor că, într-adevăr, credința este fără granițe, lucru pe care și noi am reușit să îl simțim în această perioadă nouă și prețioasă”.
Părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Biroului de catehizare a tineretului din Episcopia Caransebeșului ne-a dezvăluit că în cadrul unei festivități de premiere care va avea loc la Centrul eparhial în data de 1 iunie, de Ziua internațională a copilului, grupele catehetice de la toate cele trei parohii amintite vor fi premiate de către PS Lucian, Episcopul Caransebeșului.
„Proiectele demarate în parteneriat cu parohii din Diaspora vor continua în Episcopia Caransebeșului până în data de 22 august 2021 – Duminica românilor migranți, fiind invitate și alte centre catehetice din eparhie să inițieze astfel de activități specifice Anului omagial al pastorației românilor din afara granițelor României”, a precizat pr. Mihai Ciucur.
Lorena POENARU