Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, promite că nu va trece cu vederea dezastrul urbanistic și de mediu de pe Muntele Mic, locația fiind mult prea importantă pentru turismul din județ pentru a fi abandonată de teama celor care îl acuză că se implică în problemele din zonă doar din cauza unui interes personal. „Dezvoltarea haotică, veșnicele scandaluri și mizeria întreținută de vechea și noua administrație trebuie să înceteze imediat”, atrage atenția Dunca, făcând referire la o parcare de pe Muntele Mic, al cărui operator nu ar fi interesat, conform părerii CJ Caraș-Severin, decât de obținerea unui profit cât mai mare, chiar fără respectarea prevederilor legale.
„Operatorul parcării existente întinde cele 1,5 ha din contract după cum binevoiește, astfel încât sumele încasate să fie cât mai mari, fără a ține cont de nimic. Încasează și de pe suprafața aferentă altui operator care, neavând actele necesare, nu a inițiat nici o activitate comercială.
Parcarea funcționează de vreo șapte ani și doar în ultimii doi, Primăria a început să încaseze anumite venituri, motiv pentru care se tolerează această activitate care, la modul în care se desfășoară, este total în afara legii.
Există acord de mediu și implicit obligația pentru amenajarea ei, dar pe o suprafață de doar 10.000 mp. Aici se pot observa cu ușurință cel puțin 3 ha de mlaștină atractivă pentru turiștii nevinovați, aventurați până pe platoul montan.
Primăria, din păcate, nu este capabilă să-și gestioneze muntele și, prin activitățile haotice, distruge patrimoniul natural deținut”, susține Romeo Dunca.
Președintele forului județean cărășean anunță că administrația județeană intenționează să inițieze un studiu de fezabilitate pentru modernizarea accesului în stațiune și asfaltarea inclusiv a acestei parcări. Până la realizarea acestui proiect, Dunca atrage atenția responsabililor din zonă că în cazul în care nu vor respecta acordului de mediu existent riscă să fie amendați.
„Din păcate, realizarea unui acces civilizat cu gondolă din Borlova este blocată de procesele pe rol și, până la clarificarea situației, avertizez administrația comunei Turnu Ruieni că este pasibilă de amenzi mari pentru distrugerea a 3 ha de pășune alpină aflată în Sit Natura 2000.
Sper ca până la 1 Octombrie 2021 amenajarea acesteia conform acordului de mediu existent să fie realizată ad litteram. Altfel vor curge amenzi usturătoare. În primul rând către Primărie, care tolerează astfel de activități venite din partea unui operator care are acord de mediu pentru funcționarea pe 1 ha. Nu îl amenajează corespunzător și se extinde cu tupeu maxim pe 3 ha.
Mare grijă la ce va urma, deoarece atât mediul înconjurător, cât și turiștii veniți pe munte merită o atenție mai mare!…”, mai transmite Romeo Dunca.
Karina TINCUL
Dar pentru cabana ilegală construita pe munte de domn președinte de ce NU CURG AMENZILE sau dosarele? Cum poate fi in frunte judetului un liberal care nu respecta Hotărârea instanței de demolare a cabanei? Parcă liberalii susțineau ca JUSTITIA TREBUIE RESPECTATA. Ăsta da respect si EXEMPLU PERSONAL. NU ARE DREPTUL MORAL SA CEARA ALTORA SA RESPECTE LEGEA MEDIULUI CAND TOCMAI EL O INCALCATA.