Poliția avertizează: nu cădeți victime fraudelor cu facturi pe internet!

modelmic

În mediul virtual se încearcă de către minți diabolice obținerea unor foloase necuvenite, așa cum sunt fraudele informatice pin diverse trucuri, așa cum sunt spre exemplu aceste „presupuse“ facturi de la te miri ce furnizori de servicii sau bunuri.

În cadrul campaniei europene de prevenire a fraudelor informatice #CyberScams polițiștii atrag atenția cu privire la fraudele cu facturi pe internet, atunci când escrocii se recomandă ca fiind furnizori de bunuri și servicii și cer firmelor modificarea datelor bancare.

Modul de operare: o firmă este contactată prin telefon, scrisoare sau e-mail de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri sau servicii și cere modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care contul este deschis etc.) pentru plățile viitoare. În acest mod angajații firmei cu atribuții de efectuare a plății pot ajunge să plătească facturile în conturile deținute și controlate de escroci.

 Ce trebuie să facă angajații pentru prevenirea fraudelor:

  1. Verificați orice solicitare pretinsă a fi din partea creditorilor, mai ales dacă vi se cere modificarea datelor bancare pentru plățile viitoare. Pentru efectuarea verificărilor, folosiți datele din corespondența anterioară a furnizorului și nu pe cele din mesajul prin care se cere efectuarea de modificări.
  2. Pentru efectuarea de plăți peste o anumită sumă, instituiți o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul.
  3. Când efectuați o plată anunțai beneficiarul printr-un e-mail. Pentru siguranță, includeți denumirea băncii la care ați efectuat plata și ultimele 4 cifre ale numărului de cont.
  4. Restricționați informațiile despre angajatorul dumneavoastră pe care le postați pe rețelele sociale și fiți foarte precauți în legătură cu acestea.

 

Ce pot face firmele/companiile:

Asigurați-vă că angajații cunosc acest tip de fraudă și cum să îl evite.

  1. Implementați proceduri clare de verficare a legitimității plăților pe care le efectuați.
  2. Verificați informațiile postate pe site-ul companiei, îndeosebi cele referitoare la contracte și furnizori.
  3. Sesizați întotdeauna poliția în cazul unei încercări de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia!

19fraude-campanie

Sergiu TABAN


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la redactie@reper24.ro, pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei