Filiala Caraş-Severin a PNL şi-a stabilit candidaţii pentru primăriile din judeţ în proporţie de 90%, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Reşiţa, co-preşedintele acestei formaţiuni politice, Marcel Vela, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional.
„Ceilalţi candidaţi urmează să fie desemnaţi la terminarea sondajelor din localităţile respective. Unde au fost stabiliţi candidaţii la primării, aceştia vor fi şi preşedinţii interimari ai organizaţiilor respective. În general oraşele sunt toate acoperite, mai puţin Băile Herculane, unde cei din organizaţia de acolo nu au ajuns la un consens, după alegerea candidatului la primărie, în persoana lui Pavel Munteanu. Acolo unde există neînţelegeri, cei care încalcă regulile sunt liberi să plece. Nu se tolerează războaie într-o organizaţie“, a afirmat Marcel Vela.
În cea mai mare parte, însă, conflictele au fost aplanate, a precizat co-preşedintele PNL Caraş-Severin, deputatul Valeria Schelean. „Îmi pare rău că nu toţi au înţeles că formăm o echipă, dar cred că ideea organizării de sondaje pentru stabilirea candidaţilor este cea mai potrivită şi benefică“, a afirmat deputatul liberal. Referirea a fost clară la situaţia de la Bocşa, acolo unde primarul în funcţie a fost „detronat“ de la şefia partidului în favoarea fostului viceprimar, schimbat de liberalii din funcţie tocmai datorită faptului că a avut un raport de activitate mult sub aşteptări.
Cu toate acestea, Cismăneanţu spune că regulamentele PNL prevăd că primarul în funcţie este candidatul la alegerile din 2016 şi că acel candidat este şi preşedintele organizaţiei locale. Bocșa rămâne un punct fierbinte al PNL-ului pentru alegerile din iunie iar dacă actualul edil al orașului, Eugen Cismăneanțu decide să facă pasul spre un alt partid, liberalii sunt în aer.
O situaţie la fel de încărcată este şi la Băile Herculane, unde ambii co-preşedinţi vor să candideze, iar situaţia lor din sondaje este aproximativ egală. Atât Petru Golopenţa cât şi Pavel Munteanu consideră că au şanse la primărie, aşa că, dat fiind faptul că organizaţia l-a desemnat pe Munteanu candidat, „este posibil ca domnul Golopenţa, fostul viceprimar, să plece la ALDE“, spunea Ioan Marcel Vela.
Se anunță candidații liberali pe la orașe, dar unde-i Iova?
Printre candidaţii stabiliţi deja să candideze la primăriile din județ se numără Ioan Popa pentru municipiul Reşiţa, pentru municipiul Caransebeş – Marcel Vela, la Moldova Nouă – Adrian Torma, la Oraviţa – Ioan Goga şi Magda Lungu la Oţelu Roşu. Întrebarea care se (im)pune este unde va candida Ilie Iova, actualul vicepreședinte al județului și fostul viceprimar al Caransebeșului, cel care în prealabil se exprimase în legătură cu candidatura sa la primăria municipiului Caransebeș?
„În ceea ce priveşte preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, acesta vrem să fie, clar, un liberal, cu siguranţă membru al PNL, nu contează că vine din fostul PDL sau din fostul PNL. Ne dorim să fie ceva nou pentru alegători, o soluţie pentru ca judeţul să fie reprezentat şi administrat la nivel ridicat. Ne interesează şi echipa cu care vine, astfel încât oamenii din echipă să poată acoperi mai multe sfere din activitate“, a mai spus Marcel Vela.
Să fie bătută palma cu Ilie Iova pentru această postură? Același Iova care afirma cu tărie că nu va juca sârba-n căruță și va merge în proporție de 100% să candideze pentru fotoliul de primar al Caransebeșului? Iar dacă Vela cu Iova nu se înțeleg și candidează unul împotriva celuilalt, deputatul Schelean ar fi dispusă să lase preț de măcar 4 ani avioanele Timișoara-București și retur pentru a deveni primul diriguitor al administrației Caraș-Severinului?
Se fac calcule, se trag concluzii, deciziile luate acum pot influența într-un mod esențial viitorul partidului și percepția alegătorilor în strânsă legătură cu acesta, dar mai mult decât atât, timpul e nemilos și îi presează din ce în ce mai mult pe liberali, cei care nu sunt prinși nici în remorca atipicei guvernări tehnocrate propuse de Iohannis și nici vreo opoziție concludentă nu i-am văzut să facă. În fapt, opoziție la Iohannis? Nu s-ar cădea…Care va fi mesajul central pe care îl vor propune liberalii electoratului în actuala campanie? E greu de anticipat.
Nu cred că damful de Crin al guvernării USL mai poate emana vreun farmec pentru alegători, ca de altfel nici trimiterea la perioada bunei guvernări Tăriceanu, pe care liberalii obișnuiau să și-o asume în debate-urile publice. Între timp șeful Senatului României, ALDE Tăriceanu, nu mai e în PNL, are partidul lui și-am priceput, din ce am urmărit pe scena politică, faptul că e dispus să meargă cu oricine în alianță, mai puțin cu liberalii…
Revenind în teritoriu, cea mai dificilă situaţie rămâne pentru liberali la Bozovici, acolo unde plecarea lui Adrian Stoicu la PSD i-a lăsat pe liberali fără candidat. În „capitala“ Văii Almăjului sunt sondaţi mai mulţi liberali, dar fără şanse de reuşită în perspectiva apropiatelor alegeri locale, aşa că „este posibil la Bozovici să avem un candidat din afara PNL“ mai afirma liberalul de frunte Marcel Vela.
Sergiu TABAN