Se știe sper situația financiară a Spitalului Județean de Urgență din Reșița: conturi blocate, datorii de milioane, furnizori plătiți cu țârâita. Nu de ieri, nu de săptămâna trecută ci de ani și ani de zile și nimeni nu a fost tras la răspundere. Nimeni nu a plătit pentru managementul defectuoas al unității sanitare în cei 30 de ani post Decembrie 89.
Cu toate aceste lipsuri și neajunsuri, unitatea funcționează în primul rând datorită implicării actualei echipe de conducere: Alina Stancovici, manager și Emil Bunda, director medical. E drept că nu la capacitatea și în condițiile pe care cei doi și le doresc, și de ce să nu recunoaștem, le-am vrea și noi. Atâta doar că metehnele vechi se schimbă greu, iar proastele obiceiuri ale personalului medical și mai greu. Cu toate acestea se observă, pe zi ce trece, că se întâmplă și lucruri bune.
Unul dintre acestea a fost ajutorul umanitar acordat de Crucea Roșie România la sfârșitul lunii februarie, urmat ieri, de mărțișor de un altul. Purtătorul de cuvânt al SJUR, Roxana Nafiru explică:
„Prin bunăvoința și cu sprijinul Crucii Roşii Caraș-Severin, la Spitalul Județean de Urgență Reșița a sosit luni, 1 martie, cel de-al doilea transport, după cel ajuns vineri – 26 februarie, din partea asociației elvețiene Osteuropahilfe, constând în mobilier de uz medical, precum dulapuri, noptiere, paturi, saltele, mese chirurgicale etc.
Donația primită de către Spitalului Județean de Urgență Reșița este mai mult decât binevenită, în contextul în care, în următoarele două – trei săptămâni, la Staționarul III vor începe lucrări de amenajare și igienizare, atât în ceea ce privește reabilitarea rețelei de oxigen, cât și în ceea ce privește igienizarea spațiilor interioare (vopsit și zugrăvit).
Managerul unității medicale, Alina Stancovici, mulțumește pe această cale Crucii Roșii, care a fost mereu alături de Spitalul Județean de Urgență Reșița, nu doar în pandemie, ci și în alte perioade, precum și asociației umanitare din Elveția“.
Cu o floare nu se face primăvară, se spune prin popor. E adevărat nici cu această donație Spitalul Județean de Urgență din Reșița nu va ajunge la acel nivel pe care ni-l dorim cu toții. Dar dacă fiecare dintre cei responsabili ar oferi spitalului o floare (a se citi o mână de ajutor conform responsabilităților din fișa postului), poate am avea și noi condiții mai bune, mai mulți medici dedicați actului medical în sine și nu ciupitori de plicuri precum Bulibașa și acoliții săi.
Dan AGACHE