De 11 ani, publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale, într-o noapte albă specială. Un număr de 49 de județe își vor deschide porțile în această seară în România, iar muzeele cărășene nu fac excepție de la regulă.
Astfel, Sala Muzeală ”Constantin Lucaci – Spațiu și Lumină” a Casei Orășenești de Cultură din Bocșa își va deschide porțile începând cu orele 19,00.
Sala, inaugurată în anul 2012, este cel de-al doilea muzeu din lume, după cel deschis la Vatican în anul 2007, care are doar lucrări ale Maestrului Constantin Lucaci. Astfel, vizitatorii se pot delecta cu opere unice, realizate din oțel inox, dar și schițe ale artistului.
„Spațiul și lumina” sculpturilor din inox vor oferi privitorilor impresii unice, inegalabile, fiecare vizitator având ocazia să-și „pună” imaginația la lucru, deoarece una din particularitățile acestei săli muzeale este aceea că artistul nu a denumit nicio lucrare expusă.
Noapte albă și la Caransebeș
Și Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş va sărbători astăzi Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul orar 16.00 – 05.00.
Anul acesta se va realiza un circuit expozițional. Totul va începe cu Arta în Banatul de Munte, care cuprinde expoziția de artă religioasă și laică a Muzeului din Caransebeș, ce se va desfăşura la sediu, Biserica ,,Ferdinand’’ din Oțelu Roșu. Se va continua apoi cu expoziția de la Muzeul de Geografie Literară „Tiberiu Boşcaiu” din Oțelu Roșu, ce oferă spre vizitare manuscrise ale scriitorilor români de mare valoare literară, şi cu Muzeul Memorial „Constantin şi Hadrian Daicoviciu”, care ilustrează arta romană din provincia Dacia.
De asemenea, în localitatea Constantin Daicoviciu se va realiza o proiecţie de filme istorice începând cu ora 20.30.
Rolul acestui circuit muzeal este de a face cunoscută arta specifică Banatului de Munte din antichitate până în prezent.
Noutatea acestui an este înscrierea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş la protestul cultural iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România intitulat Revolta Colecţiilor ce are drept scop atragerea unui semnal de alarmă referitor la situaţia bunurilor culturale mobile şi imobile.
În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume
Atmosfera va fi completată în această seară cu muzică de toate genurile şi tradiţionalii mici de Deva.
Alexandra JURCA