Munca la negru, aspru sancționată în Caraș-Severin

modelmic

ITM Caraș-Severin a efectuat anul acesta o serie de controale pentru a depista munca la negru, la firmele din județ.

Munca la negru se întâlnește în mod frecvent în construcții, prestări de servicii, comerțul organizat și neorganizat, stradal, în piețe, târguri, dar și în sectoare greu accesibile cum sunt agricultura și exploatările forestiere.

În primele 9 luni ale anului 2019, au fost efectuate un număr de 1006 controale care au vizat depistarea muncii nedeclarate, față de 968 controale efectuate în aceeași perioadă a anului 2018 fiind depistat același număr de angajatori care practică munca nedeclarată, respectiv 25 angajatori, la care au fost identificate un număr de 50 persoane fără forme legale de angajare, din care 17 femei.

Au curs și sancțiunile care au fost în Caraș-Severin în număr de 25 sancţiuni contravenţionale, din care  23 reprezintă amenzi în valoare totală de 660.000 lei, iar 2 reprezintă avertismente scrise.

29 de angajați au fost descoperinți prestând activitate fără a avea întocmit contractul individual de muncă și au fost sancționați contravențional.

Valoarea totală a amenzilor contravenţionale aplicate pentru practicarea muncii nedeclarate (660.000 lei) reprezintă 73.2 % din valoarea totală a amenzilor contravenţionale aplicate în domeniul relaţiilor de muncă (900.500 lei).

ITM Caraș-Severin precizează că primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, se sancționează cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei;

În baza Protocolului de colaborare încheiat între Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Inspectoratul General pentru Imigrări-Biroul pentru Imigrări Caraș-Severin şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, atât în anul 2018 cât și pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2019, la efectuarea controalelor, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au fost sprijiniţi de reprezentanţi ai acestor instituţii. De asemenea, au fost efectuate acțiuni de control la solicitarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.

Cu toate că legislația națională prevede anumite pârghii de combatere și prevenire a acestui flagel, el nu va putea fi eliminat total decât prin intervenția fiecărui cetățean, și anume prin înțelegerea în mod individual care sunt avantajele și dezavantajele acestei munci, și dacă acesta va avea o atitudine mai responsabilă față de costul și legalizarea muncii pe care o desfășoară”, a declarat Marius Motoșan, inspector șef ITM Caraș-Severin.

foto: sgorj.ro

 

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei