La Anina sunt în plină derulare lucrările de restaurare și punere în valoare a fostei mine din oraș și transformarea acesteia într-un muzeu al mineritului, care să pună în valoare istoria industrială a localității înființate în urmă cu peste 200 de ani de coloniștii austrieci. La finalizarea lucrărilor, Anina va avea un monument unic în zonă, unde viitorii vizitatori vor putea admira printre altele o mașină de extracție cu aburi, similară cu unul din motoarele de pe Titanic.
Proiectul „Restaurarea, conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului de clasă A «Ansamblul puțului I», Anina” este practic cel mai ambițios proiect al primarului Gheorghe Românu și face parte din strategia de dezvoltare a orașului și atragerea de turiști în zonă. Primii pași pentru realizarea obiectivului au fost făcuți deja în urmă cu peste 5 ani, atunci când administrația locală din Anina achiziționa ruinele fostei mine, precum și fosta mașină de extracție cu abur, una din cele mai vechi și valoroase fragmente de istorie ale locului.
Proiectul este finanțat pe fonduri europene, pe axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, iar lucrările efective au început în toamna anului trecut, cu curățarea perimetrului. Nu mai puțin de 400 de camioane de moloz și resturi vegetale au fost extrase din zonă în ultimele luni, iar în prezent s-a început munca la clădirile fostei mine.
„Lucrările au avansat deja mult. S-a curățat tot ce a fost acolo, iar acum s-au apucat să reabiliteze clădirile, zidurile. Eu sunt mulțumit de s-a făcut până acum, este o firmă foarte serioasă, iar dacă lucrările vor continua în același ritm, proiectul va fi finalizat înainte de termenul limită”, a explicat pentru Reper 24, primarul Gheorghe Românu.
Lucrările sunt derulate de o firmă din Baia Mare, ai cărei reprezentanți speră să finalizeze proiectul în aproximativ un an și jumătate, cu câteva luni înainte de termenul final, sfârșitul anului 2022.
„Vrem să dăm viață Muzeului minier Anina. Am început lucrările prin 15 noiembrie, iar acum suntem la faza de reconstruire. Fiind un monument de clasa A, totul trebuie făcut cu foarte mare atenție, nu îți permite să faci o muncă brută. Trebuie să urmăm anumiți pași și de altfel, tot la două săptămâni avem vizite din partea dirigintelui, vin și cei de la ADR în control.
Investiția este împărțită pe mai multe obiective, dar principalele sunt casa de extracție, turnul și sala motoarelor, cu anumite corpuri. Evident totul trebuie să păstreze forma inițială”, a explicat șeful de șantier, ing. Ioan Cușner.
Proiectul este unul de amploare și mai cuprinde pe lângă restaurarea clădirilor și împrejmuirea obiectivului, montarea unui lift interior și amenajarea de locuri de parcare pentru viitorii vizitatori.
Karina TINCUL
Felicitari tuturor celor care redefinesc, prin aceasta lucrare, lumea „fara cer” de altadata, a mineritului de la Anina!