Iubitor de vinuri fine și mâncăruri rafinate, realizator al unei emisiuni culinare la Televizunea Terra Sat, invitat în juriu la concursul de vinuri „Selezione Nazionale Vini da Pesce“ Ancona, Italia, oaspete al Isabellei Legeron în documentarul ‘Journey into Wine “ de pe Travel Channel, reșițeanul Cristian Boerean (foto) ne va prezenta la fiecare sfârșit de săptămână vinuri, mâncăruri, mirodenii și meștesugul asocierii acestora pentru delicii gastronomice de neuitat.
În ultimii 15-20 de ani, după investiții importante atât românești cât și străine, vinurile din soiuri de struguri autohtoni au crescut în calitate ajungând, de multe ori, să fie premiate la diferite concursuri internaționale. Datorită tehnologiilor moderne și talentului noii generații de vinificatori români și străini (sunt câțiva vinificatori străini de top care lucrează și în țara noastră) calitatea vinurilor a fost ridicată iar gustul consumatorului dirijat, încetul cu încetul de la vinurile dulci și demi-dulci înspre cele demi-seci și seci, cu ținta finală, vinuri seci.
Crâmpoșia, Fetească Alba, Fetească Regală și nu în ultimul rând Tămâioasă Românească – toate vinurile albe, au ajuns să fie apreciate în ciuda faptului că soiurile au fost aproape necunoscute.
Crâmpoșia, care dă vinuri proaspete, “crocante”, pline de viață, cu aromă plăcută de fructe albe este excelent și sub formă de vin spumant. Crâmpoșia a fost scoasă din anonimat la Crama Ştirbey unde Oliver Bauer face minuni cu soiurile românești….
Fetească Albă, considerat cândva ca un soi mediocru (eu încă îl consider) și surioara mai mică a Feteascăi Negre, a reușit performanța să devină un fanion al vinurilor românești, tot datorită vinificatorilor din generația tânără, ajutați desigur și de tehnologiile moderne de vinificație.
Fetească Regală, obținută din încrucișarea între Fetească Albă și Grasă de Cotnari, va trebui încă să se manifeste ca un soi demn de a fi luat în seamă.
Tămăioasă Românească un soi de struguri care dădea prin excelența vinuri dulci, a fost vinificat în sec tot de către Oliver Bauer, la Crama Stirbey, cu rezultate senzaționale. Tămăioasă Românească Vin Sec. Un vin cu un contrast incredibil între “nas” adică miros intens, dulce, floral și condimentat care te duce imediat cu gândul la un vin dulce … și gustul sec, proaspăt, exotic. Un vin remarcabil.
Despre Busuioacă de Bohotin mă abțin de la comentarii, este un soi cultivat pe o suprafață de maxim 100 ha, cu recolte mici, care nu justifică inflația de vin de acest soi de pe piață.
Fetască Neagră – bijuteria vinurilor românești pe care eu îl asemuiesc cu Nero d’Avola din Sicilia însă fără acea mineralitate vulcanică conferită de Etna … Este un vin de culoare rubiniu închis un vin multivalent care permite vinificatorului să se exprime în funcție de propria personalitate. Am băut Fetească Neagră cu arome de ierburi proaspăt cosite, de brusture și cireșe negre, prune uscate și pâine acuma scoasă din cuptor dar și baricata (maturată în baricuri – butoaie de stejar de 230 litri) peste măsură aromele de lemn, vanilia acoperind aromele strugurelui. Păcat.
Demne de menționat sunt Fetească Neagră Caloian de la Crama Oprișor unde se simte mâna și talentul Veronicăi Gheorghiu. Raportul preț/calitate este admirabil. Purpura Valahică Fetească Neagră de la Davino, al lui Bogdan Costachescu, cel mai talentat vinifator român, este cel mai reușit.
O mențiune specială pentru Selene de la Recaș unde lemnul acoperă mare parte din personalitatea strugurelui. Din păcate, ultimele au două prețuri prohibitive pentru consumatorul normal.
Băbească Neagră este un alt soi vechi românesc care încă își așteaptă recunoașterea. Seamănă cu Feteaescă Neagra însa este mult mai lejer și de culoare rubiniu deschis.
Două soiuri aproape uitate până recent: Negru de Drăgășani și Novac au fost relansate tot de către neamțul Oliver Bauer la Crama Ştirbey cu mare succes.
Desigur, fiind vinuri din soiuri autohtone, acestea se asociază cu feluri de mâncare românești. Feteasca Albă poate fi degustată lângă un tort de mămăligă cu brânză de capră și unt iar vinurile roșii alături de sărmăluțe, fripturi, mezeluri și afumături.
Cristian BOEREAN