Hotelul Traian din Băile Herculane este scos azi, 17 decembrie, la licitație după ce încă din 2016 se tot încearcă vânzarea lui. Prețul de pornire este exact jumătatea valorii de evaluare și începe de la 1,3 milioane de euro.
Hotelul Traian, construit în 1869, în perioada împăratului Franz Joseph al Imperiului Austroungar, are 74 de camere, un teren de circa 1.900 mp și o clădire de 1.800 mp.
Denumit, inițial, Rudolf, după numele unicului fiu al lui Franz Joseph, hotelul a fost cedat României după primul război mondial schimbându-i-se denumirea în Hotel Carol.
În 2005, datorită stării de degradare, hotelul a fost închis, în 2011 actualii proprietari, familia Gavrilescu, demarând lucrările de renovare, după cum informează Economica.net.
În același an, 2016, DIICOT a făcut mai multe percheziții acasă la Iosif Armaş, preşedintele C.A al S.C. Hercules S.A. Băile Herculane, și la alte persoane care făceau parte dintr-un grup infracțional organizat ce se ocupa cu scoaterea activelor și bunurilor din patrimoniul societății şi însuşirea sumelor de bani din valorificarea activelor. Pe lista imobilelor înstrăinate de grupul infracțional se număra și hotelul scos acum la licitație.
Hotelul Traian, fost Hotel Carol I, este acum în proprietatea SC Hotel Dacia SRL, care este în insolvență. Administratorul judiciar, o firmă din Onești, este cea care îl scoate la licitație.
Consiliul Local Băile Herculane nu și-a exercitat în 2016 dreptul de preemțiune la vânzarea vechiului Hotel Traian, primarul Crisitan Miclău susținând atunci că primul drept de preemţiune îl are Ministerul Culturii, care nu îşi exercită acest drept. Următorul prioritar pe lista de preemţiune este CL Băile Herculane dar care, raportat la situaţia arieratelor, a proiectelor în derulare şi efectiv la posibilităţile reale ale oraşului, nu îşi putea exercita dreptul de preemţiune privind cumpărarea acestui imobil. Cu 4 ani în urmă, hotelul a fost scos la vânzare cu prețul de 10 milioane de euro.
Lorena POENARU
foto: Economica.net