Garda de Mediu, cu ochii pe Aquacaraș!

garda

În urma unui raport realizat de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Caraș-Severin, pe parcursul anului 2020, la nivelul județului nu au fost ȋnregistrate poluări majore ale cursurile de apă.

CJCS informează că monitorizează în permanență operatorul Aquacaraș, care asigură servicii de alimentare cu apă și canalizare/epurare a apelor uzate în localitățile urbane ale județului CS prin cele opt exploatări din subordine.

Din cauza infrastructurii precare a rețelelor de apă/canal (subdimensionate, insuficiente, uzate), precum și lipsa sau subdimensionarea stațiilor de epurare urbane, în Caras-Severin a fost aprobat și este ȋn implementare proiectul ,,Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin”.

În cadrul acestui proiect se desfășoară lucrări de modernizare și dezvoltare a rețelelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare precum și lucrări de construcție de noi stații de epurare a apelor uzate menajere, în localitățile din mediul urban.

În prezent, orașele Reșita, Caransebeș, Oțelu Roșu, Băile Herculane au stații de epurare conforme, în celelalte patru orașe ale județului (Oravița, Anina, Moldova Nouă și Bocșa) lucrările de construcție a noilor stații de epurare sunt în diverse stadii de execuție (sfârșitul anului 2021 fiind termenul de finalizare al lucrărilor).

CNU Bucuresti – Sucursala Banat Oravița – În perioada 1952 – 1997 în sectoarele miniere Ciudanovița și Lișava s-a exploatat minereu de uraniu. În urma epuizării rezervelor exploatabile, în ultimii ani, în aceste sectoare s-au început lucrări de conservare, închidere și ecologizare care au constat în relocarea și acoperirea haldelor de roci contaminate, dezafectarea instalațiilor de suprafață, rambleerea puțurilor, dar și tratarea apelor de mină contaminate, care constă în pomparea apelor din subteran către două stații de tratare, Ciudanovița și Lișava, cu o capacitate totală de 2500 m3 / zi.

87030-l

Problemele de mediu precizate de Garda de Mediu în raport, în principal apele de mină pompate din subteran, cât și apele pluviale ce spală fostele zone de exploatare, sunt decontaminate prin două stații de tratare care nu rețin în totalitate elementele radioactive. Apele evacuate din acestea prezintă depăsiri ale limitelor derivate ale concentrației de uraniu natural.

Pentru modernizarea și creșterea randamentului acestor instalații de decontaminare a apelor de mină prin HG 997/2010 au fost aprobate lucrări de investiții, lucrări ce au fost începute, dar din cauza lipsei de fonduri au fost sistate din anul 2015.

În anul 2020, în urma controalelor GNM CJ CS s-a constatat că lucrările executate sunt într-un grad mare de degradare.

 

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei