Suntem într-o campanie electorală nesfârșita și e normal să mă întreb și eu, la fel ca mulți dintre voi, Eu cu cine să votez? Întrebarea e simplă, dar răspunsul e mai greu. Știu și îmi asum înjurăturile și „cărnica“ servită de închistați în dogme și…„doctrine de partid“. Asta e; fiecare cu părerea lui, cu opțiunea lui, cu idealurile lui. Atâta doar că am și eu dreptul la o opinie, la o alegere, la un vot până la urmă.
Deci: eu cu cine votez? păi să vedem….Primele alegeri, cele din septembrie probabil, sunt pentru locale. Adică primar, consilieri locali, președintele Consiliului Județean și desigur, consilieri județeni. Cum se ajunge pe liste? Aici treaba e simplă: cel mai bine cotat dintr liderii unei formațiuni politice la nivel local e desemnat candidat la fotoliul de primar și ar trebui să se comporte precum o locomotivă și să tragă lista de consilieri. Cine intră pe lisă? Și asta e simplu. Liderul partidului, „El lider maximo“, are pixul și foița cu liniuțe, ori cu pătrățele, ba mai bine fără pătrățele că prea seamănă cu zăbrelele. Deci: liderul de partid face lista. Cine-i ăsta, dar celălalt, ce activitate are în partid, cât e de cunoscut, cine îl susține cu voturi și cu bani. Normal că e vorba și de bani, doar nu credeați că partidul scoate marafeții pentru un neica nimeni. Ai bani de campanie electorală? Intri în cursă? N-ai bani de campanie și „cotizație“, caută-mă peste 4 ani sau schimbă formațiunea.
În politică totul se rezumă la bani, influență, poziție socială și coloană vertebrală flexibilă; cât mai flexibilă. Agenda cetățeanului? Vax. Dorințele poporului? Detalii minore. Nevoile electoratului care a făcut prostia să mai rămână în țară? Nesemnificative. Aici avem nevoie de cadre de nădejde, de persoane puternice (financiar probabil) care să cunoască nevoile partidului, care să fie în stare să mintă și să promită marea cu sarea, după care venim noi la putere și le dăm ce-au vrut: rahat cu apă rece, dar nici aia prea rece să nu-i doară gâtul.
În acest caz, norodul alege un individ, care i se pare lui că a făcut câte ceva pentru comunitate, (a furat maică, dar a și făcut), și pleacă cu el cap de listă. Contează mai puțin partidul și mai mult gospodarul. Apoi se votează lista cu consilieri. „Păi dacă l-am ales pe el, trebuie să aibă și sprijin în consiliu să poată să facă ceva, nu să dea vina pe opoziție“. „Dacă l-am ales pe el ca primar, trebuie să votăm invers la consilieri, să-l țină în frâu, să nu facă tot ce-i trece prin cap și să fure ca hoțul, cu legea în mână“. Sunt doar două opțiuni de a alege un Consiliu Local drept, echitabil, în conformitate cu doctrina și dorințele partidului care îl susține și în deplin consens cu dorințele electoratului (:))) ).
Apoi vine votul pentru Consiliul Județean. Ei, aici e altă treabă; jucăm în liga mare deja. Candidatul pentru fotoliul de președinte trebuie să fie uns cu toate alifiile politico-economice ale județului, să fie și mai flexibil (la coloană mă refer) la nevoile cetățeanului, să dispună de fonduri pentru campania lui și a celorlalți, bașca dreptul pentru cel ce îl propune și îl susține la București, unde conducerea partidului aprobă, în deplină cunoștință de cauză plicul, pardon lista cu tovarășii candidați. Trebuie să cunoști nevoile județului, pentru a putea promite că vei interveni din prima zi de mandat; trebuie să ști să te undui în bătaia vorbelor de ocară, precum o dansatoare la bară; trebuie să ai stomac să înghiți toate astea, râzând în sinea ta de fraierii care te votează și cu speranța că vei recupera foarte repede și însutit, toate șpăgile, plocoanele și atențiile oferite în campanie. Asta e, te faci frate cu dracul până treci puntea, după care devi tu însuți un împielițat. E simplu, dar trebuie să fi născut pentru asta. Nu ai nevoie de școli multe; e suficient să te înconjori de incompetenți și persoane ușor de manipulat, pentru că devi, odată ales, un păpușar. Și așa cum alții te conduc pe tine, tot așa și tu o vei face cu ceilalți. E atât de simplu că-mi vine și mie câteodată să intru în politică.
Bine, bine, dar eu, cetățeanul, cu cine să votez? Nimic mai simplu. Dacă nu ai priceput despre ce-i vorba în propoziție, îți spun mai simplu: indiferent cu cine votezi: cu stânga, cu dreapta, cu centriștii ori cu extremiștii, rezultatul e același. Odată câștigate pozițiile vor începe luptele pentru alegerile generale, se vor pregăti manipulări, promisiuni și minciuni cât mai realiste, iar interesele tale vor fi mereu primele….sub linie; sau reușit fără loc cum se spune, că tot suntem în perioada examenelor. Așa că nu sta, nu cugeta prea mult, verifică foarte bine doctrinele fiecărei formațiuni politice pentru a vota în cunoștință de cauză. După care sună la cea mai apropiată secție de recrutare a forței de muncă în străinătate și alătură-te armatei de mercenari a României care produc plus valoare economiilor țărilor pe unde se duc pentru un codru amar de pâine.
Hai nu sta și …la treabă. A, să nu uit… și mai termină cu caragialismele astea deșănțate, gen…“eu cu cine să votez“. Știm noi; tu trebuie doar să te duci la vot, de restul…ne ocupăm noi, că doar de aceea ne-ai ales, nu?
Dan AGACHE