„Este nevoie în primul rând de puțină voință politică și puțină acțiune din partea guvernanților“

 

buzzi

Pandemia de coronavirus care a lovit și România nu a avut o amploare la fel de mare ca în celelalte țări europene din punct de vedere medical. Acum, la două luni de la instaurarea stării de urgență, ochii tuturor românilor sunt ațintiți spre economie: peste un milion de șomeri, hoteluri și restaurante închise, IMM-uri în pragul falimentului. Despre situația economică a județului Caraș-Severin am solicitat precizări directorului Camerei de Comerț Industrie și Agricultură, Petru Buzzi, care a detaliat pentru cititorii Reper 24:

Economia județului nostru nu este una dintre cele mai performante din țară, dimpotrivă se află undeva în coada clasamentului, iar această criză adâncește problemele Caraș-Severin-ului. Totuși avem o speranță, pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în bine. Există firme din domeniul confecțiilor care și-au adaptat producția pentru confecționarea de materiale sanitare, combinezoane, măști, halate, alte obiecte de uz sanitar, necesare unităților din domeniul medical în această criză a coronavirusului. Lucrurile pot fi însă îmbunătățite, odată cu ridicare restricțiilor impuse la declanșarea stării de urgență. La această oră, în Caraș-Severin se află 10 mii de angajați aflați în șomaj tehnic sau în concedii fără plată. Acestea din urmă sunt în defavoarea salariaților care nu au niciun fel de venit în acest moment, dar fiecare firma s-a adaptat la condițiile pe care le-a avut“.

„Sunt și vești bune; se pare că firmele de construcții merg și merg bine. Și-au reluat activitatea și firmele de auto-motive, chiar dacă nu la capacitate maximă. Eu sper ca UCM Reșița să iasă din insolvență, să primească comenzi, pentru că ministrul economiei Virgil Popescu a anunțat că a discutat cu Hidroelectrica și vor începe retehnologizările. Am discutat chiar ieri cu directorul general al UCMR, ing. Cosmin Ursoniu, care la rândul său spunea că sunt perspective ca în perioada următoare UCMR-ul să înceapă să lucreze, pentru că are o comandă care nu a fost încă deschisă“.

„În rest, ce pot să vă spun; turismul după cum bine știți este într-o stare jalnică, pentru că economia carașului se bazează în mare măsură pe turism, dar sunt închise hotelurile, sunt închise pensiunile, agro-pensiunile, restaurantele, terasele, barurile, cafenelele, iar oamenii se descurcă cum pot, dar nu pentru multă vreme pentru că vor rămâne fără venituri. Sunt oameni care au familii, au probleme cu care se confruntă în fiecare zi“.

Ce ar trebui pentru ca lucrurile să se miște în direcția bună? La această întrebare, Petru Buzzi a precizat: „Este nevoie în primul rând de puțină voință politică și puțină acțiune din partea guvernanților: e nevoie ca statul să dea mai multe comenzi firmelor private; e nevoie ca statul să sprijine relansarea economică, micile întreprinderi, prin acordarea de ajutoare care vin de la Uniunea Europeană, dar care se pare că nu ajung încă, la firmele private, firmele mici și mijlocii“

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei