Activele pe care cehii de la CEZ le au în România, printre care și sistemul hidroelectric din Caraș-Severin, format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale, ar putea fi achiziționate de companiile românești Electrica, Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
Reprezentanții Electrica au anunțat că sunt interesați de încheierea unei înțelegeri cu Hidroelectrica și cu SAPE în vederea achiziționării activelor la CEZ din România, informează Hotnews:
„Electrica dorește să informeze acționarii și investitorii cu privire la faptul ca este în curs de a explora posibilitatea participării sale, în cadrul unui potențial consorțiu format împreună cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) și Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., la procedura competitivă organizată de CEZ a.s. pentru vânzarea filialelor sale din România. Electrica va informa în mod prompt acționarii și investitorii în legătură cu orice aspecte privind potențiala participare în cadrul proiectului descris mai sus, ce vor trebui raportate în conformitate cu prevederile legale aplicabile”, se arată într-un anunț al celor de la Electrica.
Grupul ceh a anunțat încă de anul trecut că intenționează să își vândă activele din România, mai multe companii arătându-se interesate de acestea, printre care DWS – fondul de investiţii al Deutsche Bank, ungurii de la MVM (deţinut de stat) și austriecii OMV (proprietarii Petrom). Ofertele angajante ar fi trebuit să fie primite în luna aprilie, dar procesul de vânzare a fost întârziat de Ordonanța militară 8 din 9 aprilie, care prevedea că vânzarea/cumpărarea de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora, este suspendată pe perioada stării de urgență. De menționat că statul, prin Ministerul Economiei, este acționar unic la SAPE, acționat majoritar la Hidroelectrica (80%), iar la Electrica deține un pachet de 48,7%.
Cei de la CEZ anunțau anul trecut că vizează vânzarea a şapte companii şi păstrarea celor cu activităţi din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) şi de trading. Aceşti paşi sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania-mamă. CEZ a inclus şapte companii româneşti în testarea de piaţă: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România).
Cehii a achiziționat în 2010, pentru suma de 19,8 milioane euro, acțiunile companiei TMH Hydroenergy Power, care includea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița. Capacitatea totală instalată a sistemului hidroenergetic din zonă este de aproximativ 22 MW, compania deținând patru lacuri de acumulare cu baraje (Trei Ape, Gozna, Văliug, Secu) și patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel I, Crăinicel II și Breazova).
Karina TINCUL