Duhovnic, duhovnic, dar înțelegi taina?

codrina

Am un duhovnic. Dar nu orice duhovnic, ci tocmai pe cel potrivit mie. Nimic nu e întâmplator. Uneori căutam fără a afla, alteori găsim fără a căuta. Aceasta e povestea mea.

La 9 ani, în drum spre prima spovedanie, nu știam mai nimic despre ce înseamnă o relație dintre un fiu / o fiică duhovnicească și un duhovnic. După unsprezece ani, am învățat…

Am învățat, în primul rând, că aceasta se construiește. Trebuie hrănită cu încredere și respect. Trebuie să crească. În fiecare zi. Pentru cei ce nu cunosc această taină, v-o spun cu toată dragostea, în acest editorial.

În momentul spovedaniei, nu există timp. E doar un loc, nelimitat, în care sufletul primește odihnă. E un loc în care ceasul stă pe loc, iar noi stăm în taină.

Probabil e unul dintre puținele momente ale vieții pământești când Dumnezeu îngăduie să gustăm din Împărăție. S-o simțim ca pe un loc real, nu abstract.

Avem un Dumnezeu viu, iar duhovnicul e puntea noastră spre El.. Este camaradul nostru de mântuire. E cum îmi place mie să spun, asemenea Părintelui Constantin Necula, ultimul felinar ce încă stă aprins atunci când toate celelalte s-au stins. E sfetnicul nostru la ceas de cumpănă. Uneori e criticul ce ne ,,ceartă” pentru că vede mereu dincolo de păcate, neputințe și eșecuri. E îmblânzitorul sufletului împietrit. E clipă de clipă cu noi, în suflet!

Știți care este cea mai mare dovadă de iubire a duhovnicului? Este atunci când, prin Harul său își asumă cu smerenie păcatele noastre. Este ceva dincolo de mintea umană. Este ceva ce simți ori ba.

Nu am cel mai bun duhovnic și nimeni nu are. Dar ce nu am uitat să simt este că am un Duhovnic care mă prețuiește. Care pune preț pe sufletul meu atunci când eu nu pun. Care stă în odaia sa și se roagă pentru mine, atunci când eu n-o fac.

Duhovnicul nu e doar cel care te spovedește în fața Lui Dumnezeu, ci e tot acela alături de care te sfătuiești, îți recomandă filme, cărți și perspective noi. Duhovnicul nu e un preot oarecare, ci e Tatăl care te naște în Hristos. E un legământ sfânt, e martorul nostru pentru Împărăție.

Viața m-a trântit la pământ de multe ori. Am cunoscut durerea. Dar n-am clacat, n-am renunțat.

Nu sunt singură. Am un Duhovnic.

 

Codrina Raica

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei