În 19 august s-a publicat în Monitorul Oficial, Legea 179, lege în care printre altele se lua de la Ministerul Sănătății prerogativa de a numi și de a revoca organele de conducere ale spitalelor, acest drept revenindu-i proprietarului spitalului. Cum managerul spitalului din Caransebeș, Gheorghe Borcean, fusese numit în funcție de către ministrul Sănătății, primarul avea odată cu intrarea în vigoare a legii să decidă soarta conducerii spitalului.
„Legea urma să intre în vigoare după 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, date fiind acestea, și de notorietate publică fiind relația nu cea mai fericită cu Primăria Municipiului Caransebeș, am evitat situația în care primarul, de îndată ce intra în vigoare legea, m-ar fi demis și atunci pentru confortul meu psihologic, am demisionat. Am depus demisia pe data de 19 august, seara, la Ministerul Sănătății, s-a înregistrat, iar ministrul a scris dimineața, normal trebuia să accepte demisia mea, și a scris pe telefon „cu cele legale”, iar cele legale înseamnă cu codul muncii pentru personalul cu funcție de conducere, 45 de zile preaviz”, a declarat medicul cu atribuții de conducere în cadrul spitalului din Caransebeș, Gheorghe Borcean.
În momentul de față, fostul manager se află în preaviz și, după cum a declarat pentru Reper24, la dispoziția celui care îndeplinește funcția de primar al Caransebeșului, pe perioada cât este revocat de către prefect primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac.
„Sunt la mâna și la dorința a ceea ce intenționează și ceea ce va crede de cuviință, cel mai bine, proprietarul spitalului, adică primăria alături de Consiliul Local și primarul care se află în scaun acum. Sunt în preavizul de 45 de zile, îmi îndeplinesc atribuțiile toate așa cum sunt ele prevăzute în fișa postului, nu mă dau în lături de la nimic, sunt apt pentru tot ceea ce este nevoie acum la spitalul din Caransebeș mai cu seamă în perioada asta volatilă pe care o traversăm cu toții, câtă vreme primarul va considera că serviciile mele sunt utile, atâta vreme voi rămâne pe scaun”, a mai declarat medicul Gheorghe Borcean.
Mai mult decât atât, fiind și președintele Colegiului Medicilor din România, Primăria Caransebeș a înaintat o reclamație la Agenția Națională de Integritate împotriva managerului Gheorghe Borcean, cu privire la o posibilă incompatibilitate între funcția de președinte al Colegiului Medicilor și cea de manager al Spitalului Municipal din Caransebeș. Medicul speră acum că va evita un posibil proces ca urmare a înaintării demisiei sale în termeni legali.
„La Legea 95, legea reformei în sănătate, spune că cel care are o incompatibilitate trebuie să o rezolve în 30 de zile. Demisia mea înaintată și înregistrată în data de 19 se include la termenul de 30 de zile. Poate în felul acesta evit un proces cu ANI, poate, depinde ce va hotărî și ANI față de reclamația pe care a înaintat-o tot Primăria Caransebeș”, a declarat medicul cu atribuții de manager, Gheorghe Borcean.
Lorena POENARU
s-a înregistrat, iar ministrul a scris dimineața, normal trebuia să accepte demisia mea, și a scris pe telefon „cu cele legale”
–
Dacă ministrul a scris, a semnat şi a pus şi ştampila ministerului (pe telefon), tot “cu cele legale”, este perfect!
Era un telefon desenat pe hartie sau pe stetoscop?