Din mineritul de peste două secole Anina va rămâne doar cu un muzeu?

1

Anina, așezarea care timp de două secole a cunoscut o mare prosperitate datorită mineritului, este astăzi un oraș în care nu mai există nici o activitate economică importantă după ce minele de cărbune s-au închis. Mina de la Anina, închisă în anul 2006 după o explozie în care și-au pierdut viața șapte mineri, este cea mai veche mină de cărbune de pe actualul teritoriu al României și cea mai adâncă din sud-estul Europei, iar singurul utilaj rămas este o veche mașină de extracție cu abur, realizată de meșteri germani, englezi și maghiari, cu două pistoane care lucrau în tandem și cu un motor identic cu cel de pe vaporul Titanic, care a fost botezată de mineri Marișca.

2

Privit de la distanță, orașul pare mort, încremenit în lipsa de activitate după închiderea mineritului. Dacă te apropii și încerci să descoperi oamenii și faptele lor, lucrurile cu cu totul altfel. Două lucruri bune, frumoase și cu perspectivă pentru dezvoltarea orașului din Caraș-Severin s-au produs chiar ieri. Primul îl reprezintă semnarea contractului de execuție a lucrărilor la ceea ce va fi Muzeul mineritului din Anina. Lucrările sunt finanțate printr-un proiect european: “Restaurarea, conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului de clasa A, – Ansamblul Puțului I, Anina”. Prin acest proiect se va realiza reabilitarea și punerea în siguranță a clădirilor Puțului I și a Mașinii de extracție cu aburi în scopul înființării Muzeului Mineritului Anina și asigurării accesului în deplină siguranță pentru vizitatori. Realizarea acestor lucrări va duce la creșterea atractivității orașului din punt de vedere turistic, având ca rezultat un număr sporit de vizitatori. Edilul Gheorghe Românu a semnat ieri, cu firma contractantă, contractul de execuție a lucrărilor, un contract ce depășește 12 milioane de lei și are 24 de luni termen de finalizare.

3

O altă veste bună a venit tot ieri, de data aceasta de la Guvernul României: „În ședința Guvernului de astăzi, 22 octombrie (ieri NR), s-a dezbătut atestarea ca Stațiune turistica de interes local a Orașului Anina, județul Caraș-Severin. Acest lucru este important pentru ca în viitor Anina sa poată avea șansa accesării a noi fonduri europene sau guvernamentale pentru proiectele de dezvoltare turistică. Documentația de fundamentare a fost înaintată de către domnul primar Gheorghe Românu, iar proiectul de HG a fost adoptat astăzi în ședința de guvern. Este o nouă dovadă că Guvernul PNL răspunde cu promptitudine la solicitările comunităților locale, turismul fiind o șansă reală pentru reconversia forței de muncă din Banatului de Munte, Anina beneficiind de oportunități turistice de excepție.“ Comunicatul este semnat de Ion Marcel Vela -Ministrul Afacerilor Interne, Senator de Caraș-Severin.

5

Două vești bune în aceeași zi, două vești care au posibilitatea schimbării în bine a orașului și a destinelor aninenilor. Rămâne de văzut dacă acestea lucruri vor fi suficiente pentru trezirea la viața economică și socială a orașului sau vor fi doar o zvâcnire de orgoliu politic.

Sursă foto: pressalert.ro

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei