„De ce a creat Dumnezeu spinii?” – Părinții, ultimul bastion al normalității!

normalitate

Ieri, comunitatea creată în jurul bisericii și a Centrului de Tineret Moniom a marcat într-un mod festiv „Duminica părinților și copiilor”, printr-o serie de activități duhovnicești și cu caracter educativ, menite să ofere membrilor ei contexte de socializare și împărtășire de experiențe, opinii și trăiri.

Chiar dacă s-ar cuveni să vorbesc pentru început despre faptul că în centrul acestor preocupări ale comunității formate în jurul bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil de la marginea Reșiței s-a aflat cea mai importantă slujbă pentru creștini, Liturghia, îmi asum să amintesc mai întâi despre partea de final a evenimentului, aceea în care părinții copiilor înscriși la activitățile Centrului de Tineret Moniom au fost provocați la un joc de rol, prin care să-și expune argumentat opinia pro și contra curentului tot mai intens susținut și promovat, în media, societate și chiar în școli – LGBT.

„În contextul propagandei tot mai accentuate pe care minoritatea LGBT o duce în spațiul virtual și chiar în mediile școlare, am organizat această dezbatere, ca pe un prilej de a discuta deschis, argumentat și în duh creștinesc despre această chestiune care tinde să devină un pericol la adresa integrității copiilor noștri. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a găsi calea de mijloc și în duhul creștinesc al iubirii aproapelui, în care Biserica condamnă păcatul, iar nu pe păcătos.

ca022000-dbdf-4dd4-b4cc-1e9f55437868

 

Deși este un subiect delicat, l-am abordat cu multă sinceritate și cordialitate, pentru că este important pentru noi, ca și părinți, să putem oferi răspunsul și îndrumarea corectă într-o astfel de problemă atât de sensibilă, dar atât de actuală”, a mărturisit coordonatorul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur.

A fost o dezbatere vie, folositoare, pe un ton prietenesc, în care cu toții au avut de învățat.

O activitate similară au avut și copiii de la Școala Sufletului cu o zi înainte, în cadrul întâlnirii săptămânale, care s-a desfășurat în aer liber, într-un peisaj superb oferit de proximitatea Moniomului.

0cbc7d49-23df-4a34-878e-1f5c6e789d76

„Părinte, de ce a creat Dumnezeu spinii?, a întrebat Mara, o fetiță de 7 ani, de la Școala Sufletului.

A venit și răspunsul: „Din iubire față de trandafiri, copilă dragă. Pentru că știa că, dacă nu ar fi dat trandafirii în grija spinilor, oamenii răi le-ar fi rupt mult prea ușor petalele…

„Trandafirii sunt ei, copiii pe care Dumnezeu i-a trimis în dar părinților lor. „Oamenii răi” sunt patimile, ispitele și pericolele care îi pândesc pe copii la tot pasul. Iar spinii… aceia poate că suntem noi, părinții creștini, poate ultimul bastion al normalității într-o lume bulversată și tot mai întunecată…”, a spus coordonatorul activității.

Și pentru că părinții sunt acest ultim bastion al normalității, iar în biserica din Moniom există părinți care prin exemplul personal promovează valorile familiei, ale credinței și moralei creștine pe care le oferă și copiilor lor, două familii au primit distincția de „Familie creștină model”, însoțită de câteva daruri. Este vorba de familia Cristian și Mirela Crîsta din Moniom și de familia Mărioara Niroda din Reșița.

1cf619f4-d2a2-4480-8c36-371e805bffff

34f8a190-9b99-4bac-a714-fa9cefc5d454

„Am oferit această distincție celei mai vechi și mai statornice familii cu copii din Moniom (familia Crîsta, cu cele trei fiice ale lor), pe de o parte și, pe de altă parte, unei familii în cadrul căreia mama, deși văduvă, își crește și educă într-un chip desăvârșit cele două fiice ale sale. Motivul principal pentru care am evidențiat aceste două familii este acela de a oferi un exemplu practic, din comunitate, și pentru alte familii, despre felul în care, în ciuda tuturor dificultăților și provocărilor, poți fi și în pas cu vremurile, dar să rămâi cu Hristos și al lui Hristos”,  a subliniat părintele Mihai Ciucur, parohul de la Moniom.

c80020f2-8ad4-4586-be46-eaa2754cf672

A urmat obișnuita „agapă frățească”, sau masa în comun, desfășurată în aer liber, în curtea centrului de tineret, moment care a reunit câteva zeci de copii și părinți atât din sat, dar mai ales din municipiul Reșița.

„Organizăm periodic aceste contexte de socializare, în care membrii comunității noastre iau masa împreună la finalul Sfintei Liturghii, acesta fiind un excelent prilej de intercunoaștere și de întărire a relațiilor dintre credincioșii de toate vârstele care sunt parte activă a lucrării noastre misionare”,  a mai adăugat părintele Mihai Ciucur.

de837d74-b63f-410b-9262-2234afbe6df2

Finalul întâlnirii a avut un mesaj de încurajare pentru toți cei prezenți: „Nu uitați! Curcubeul este al nostru!”

 

 

Lorena POENARU

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Tudor

    Curat obiectiva abordarea: “argumentat și în duh creștinesc despre această chestiune care tinde să devină un pericol (…). A fost o dezbatere vie, folositoare, pe un ton prietenesc”. Problema e ca lumea merge in directia opuse vietii din Moniom. Cand un copil spalat pe creier in Moniom ajunge student in Timisoara, va avea multe de re-invatat despre ce inseamna toleranta. Cel mai probabil parintii vor pune atunci vechea placa cu “nu stiu ce e cu ea/ el, parca nu-i mai recunosc”. Toata aceasta abordare a ‘pericolului’ pe un ton ‘prietenesc’ folosescte celor din Moniom care vor sa ramana in Moniom… sau in alta pestera de proximitate.

  2. Curcubeu

    Dacă lumea merge în proporție covârșitoare într-o direcție profund greșită, în numele toleranței, asta nu face decât să confirme titlul acestui articol.

    Ceea ce se întâmplă astăzi în spațiile virtuale și în școli este un atentat grav la adresa inocenței și viitorului copiilor. Nu poti perverti (sau spăla pe creier) un copil cu o ideologie bolnavă, în numele toleranței.

    Da, toleranța e bună atâta timp cât minoritatea nu ajunge să îngrădească drepturile majorității. Cum adică? Propaganda LGBT are dreptul să se manifeste zgomotos în spațiul public, iar firescul ar trebui redus la tăcere?

    Și, da, mai bine întreg la minte într-o “peșteră” la Moniom sau în altă parte, decât distrus sufletește și psihic în cine știe ce oraș mare al lumii, unde le ai pe toate, dar ești pustiu pe interior…
    .

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei