Cu toate că situația critică a operatorului județean Aquacaraș s-a mai rezolvat, asta după ce Consiliul Local Reșița și Consiliul Județean au decis să garanteze pentru plata eșalonată a celor 1,3 milioane de euro, pentru cărășeni se anunță scumpiri la apă și canal.
Conducerea societății vorbește în primul rând despre nevoia unei reconfigurări a societății, problemă pusă în discuție încă din iarnă, susține Anatoli Liber, atunci când era vorba despre o restructurare care ar fi lăsat fără locuri de muncă aproape 100 de angajați.
„Trebuie reconfigurată complet toată schema societății. Avem 725 de angajați. În prima fază noi aveam aprobată încă de astă iarnă, inclusiv prevăzută în buget, o reducere de personal între 50 și 100 de persoane. Acest lucru era stabilit, noi am prevăzut încă din iarnă că vom ajunge în această situație”, explică Anatolie Liber, directorul Aquacaraș.
De asemenea, în această perioadă urmează și o majorare a tarifelor la apă și canal cu 30, respectiv 3 la sută. Creșterea de prețuri, susține conducerea Aquacaraș, nu are nicio legătură cu plata celor 1,3 milioane de euro care au adus societatea în pragul insolvenței.
Această majorare este prevăzută în contractul de finanțare semnat în 2012 pe POS 1, reprezentând o garanție cerută de Comisia Europeană cum că operatorul județean are posibilitatea de a susține investițiile finalizate și pe viitor.
„Prin contractul de finanțare semnat în 2012 pe POS 1 a fost prevăzută creșterea de tarif, noi în fiecare an avem această obligație prin contractul de finanțare de a majora tariful asta în vederea susținerii în continuare a investițiilor demarate și punerea pe picioare a unora noi. Tariful nu este crescut doar că vrea cineva anume, este stabilit prin contract. Noi trebuia să aplicăm acest tarif din luna august. Este o întreagă procedură, mai trebuie și aprobarea AcvaBanat-ului pe care o așteptăm pentru a putea aplica tariful. Nu are nicio legătură cu plata datoriilor dar e prevăzut în contractul de finanțare.
Este ca o garanție către Comisia Europeană că după finalizarea investițiilor, operatorul este capabil de a le întreține. Vor crește costurile pentru că stațiile de epurare au fost puse la punct și au fost construite altele noi în mai multe orașe. Toate aceste costuri vor crește și tocmai de aceea ne-a fost impusă și o creștere a tarifului. Creșterea nu este mare, este de 30 la sută la apă și 3 la sută la canal”, a mai adăugat directorul Aquacaraș.
Mai exact, majorarea va fi de aproape un leu pentru apa potabilă, al cărei preț va crește de la 3,85 lei la 4,77 lei, și de 50 de bani la canalizare, acolo une prețul va crește de la 2,04 lei la 2,53 lei.
Alexandra JURCA
Sa va duceti dracului de incompetenti,nu stiti altceva decât majorari.
Eu lucrez acolo, Geo, si nu iti permit sa ma faci incompetenta. Daca citesti tot articolul o sa vezi ca nu e cum scrie in titlu. Documenteaza-te inainte si dupa aia da-ti cu parerea. Autoriitatile sunt buba si marile cotidiene locale de doi bani le canta in struna. dar e prea complicat, nu cred ca o sa intelegi. Sau poate iti trebuie o explicatie competenta. Nu conteaza, oricum.
Din câte știu eu, modificarea unilaterală a unei clauze contractuale, fără acordul celelaltei părți duce la anularea contractului. Ce va face Aquacaraș dacă mulți cetățeni (este imposibil de spus toți) o vor da în judecată, într-un proces colectiv?
Eu voi fi unul dintre inițiatorii acestui demers, deoarece m-am săturat ca acești incompetenți care au salarii grase, plătite din banii noștrii, să ne impună anumite lucruri, fără să ne consulte în prealabil. Când au făcut contractul cu finanțatorul proiectului, de ce nu au întrebat beneficiarul final – cetățenii dacă sunt de acord cu aceste majorări ulterioare de tarife?
„Vor crește costurile pentru că stațiile de epurare au fost puse la punct și au fost construite altele noi în mai multe orașe” – teoretic stațiile de epurare au fost puse la punct și se disponibilizează personal (se vorbea de circa 70 de persoane) tocmai că SUNT MAI RENTABILE, deci cu costuri de exploatare mai mici. Sau suntem noi așa de oligofreni încât să înghițim pe nerăsuflate orice inepție spusă de unii și alții că „așa a cerut Comisia Europeană”.
Nea Anatoli, ai grijă că vine cutremurul și s-ar putea să ajungi pe Liber.
Nea Anatoli o sa ia in considerare cu toata seriozitatea solutia ta profesionista.
cetatenii? despre ei ar trebui sa te consulti cu primaria, nu cu aquacaras. sau poate sti tu mai bine cine este finantatorul si care sunt clauzele contractului de finantare?????? ca nu mai pot d curiozitate.
CEL MAI GRAV E CA CEI DE LA CONSILIUL JUDETEAN GIREAZA CU BUNURILE JUDETULUI ACESTI INCOMPETENTI IN FRUNTE CU ACEST LIBER!!! CEA MAI SCUMPA APA , CAT ISIS MAI BATE JOC ACEST INDIVID DE ACEST JUDET!!! APA IN MAJORITATEA LOCALITATILOR DIN JUDET CURGE GRAVITATIONAL, NU SUNT NECESARE STATII DE POMPARE, DECI COSTURI FOARTE REDUSE!!! IAR EL VREA SA-SI ACOPERE PROSTIA SI INCOMPETENTA PE BANII NOSTRII, DACA SUNTEM PROSTI O SA ACCEPTAM!!! LA O PAGUBA DE 1 300 000 DE EURO EL SI ACOLITII LUI ESTE PASTRAT PE FUNCTIE!!!! PE ASTA TOT FRUNZA LA PUS ACOLO!!!