Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale: „Mă voi implica direct, prin CSAT, în oprirea tăierilor ilegale”

modelmic

Dan Barna, reprezentatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale, declară că va acționa pentru stoparea tăierilor ilegale de lemn, considerând pădurile României ca fiind o resursă strategică a țării. Dreptul  românilor la un mediu sănătos trebuie să fie garantat prin Constituție, este de părere Barna, în opinia căruia stoparea tăierilor ilegale a pădurilor, programul național de reîmpăduriri și protejarea resurselor de apă curată trebuie să facă  parte din Strategia Națională de Apărare a Țării nu doar  declarativ, ci și prin acțiuni concrete.

Voi susține  dezvoltarea unui sistem complet de monitorizare și control pentru  tăierile de pădure, prin reactivarea aplicației Inspectorul  Pădurii și mecanisme de trasabilitate a masei lemnoase, de la  tăiere și până la punctul de exploatare. Lemnul este o resursă strategică iar pădurile fac obiectul securității naționale a  României, prin urmare combaterea fenomenului tăierilor ilegale va fi  tratată cu prioritate în CSAT.

Protecția mediului reprezintă, în egală măsură, o diminuare a corupției. În jurul resurselor naturale se vehiculează sume uriașe  care alimentează corupția, sute de milioane de euro anual. Protejând mediul se reduc substanțial sursele de corupție cum sunt  valoarea lemnului exploatat ilegal, retrocedările ilegale de păduri  sau tranzacțiile obscure cu certificate verzi”, susține Barna în programul său.

Dan Barna este primul candidat care a inclus în programul său mediul, precizează reprezentanții USR Caraș-Severin, care susțin că măsurile propuse de acesta ar veni cu beneficii pe termen mediu și lung pentru județul  Caraș-Severin, cel de-al doilea județ ca suprafață împădurită din țara noastră:

1. Stoparea tăierilor ilegale din Caraș-Severin va contribui la  reducerea evaziunii fiscale în județ.
2. Stoparea tăierilor ilegale va impulsiona o mai bună și corectă  utilizare a lemnului prin prelucrarea superioară în unități de  producție mică, de familie.
3. Dezvoltarea capacităților mici de prelucrare superioară a lemnului,  în mediul rural.
4. Stoparea tăierilor aprobate de Romsilva în Parcurile Naționale va  genera dezvoltarea turismului în toate localitățile din jurul ariilor  protejate și va aduce bunăstare tuturor locuitorilor.
5. Interzicerea exploatărilor în Parcurile Naționale din Caraș-Severin  va crea mecanismul pentru acordarea compensațiilor pentru proprietarii  privați.

Mă voi implica direct, prin CSAT, în oprirea tăierilor ilegale și instituirea unui program național de reîmpădurire a terenurilor pe care s-au făcut tăieri ilegale, gestionarea eficientă a pădurilor  și a ariilor protejate, cu respectarea întocmai a tratatelor  internaționale și a directivelor europene legate de protecția  mediului”, mai susține Dan Barna.

73482657_1157742137746342_3108797470302273536_n

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. zero

    „Mă voi implica direct, prin CSAT, în oprirea tăierilor ilegale”, mai susține Dan Barna.

    Cu alte cuvinte: tăierile ilegale vor deveni … legale.
    Parchetele vor avea această sarcină, în apărarea teritoriului.
    Normal, lemnul se exploatează doar în parchete :)

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei