Corupția epuizează rezervele județului Caraș-Severin, iar din păcate sistemul judiciar de multe ori încurajează comiterea de infracțiuni prin pedepsele mici pe care le aplică infractorilor. Aceasta este una din concluziile care se desprind din pledoaria finală a procurorului Lucian Dolcu, în cadrul procesului intentat vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghini.
„Eram de multe ori persiflați de avocați atunci când făceam referire ori când propuneam arestarea vreunui funcționar ori când solicitam pedepse ferme cu închisoarea. Eram persiflați în replicile avocaților pentru că invocam interesul public, pentru că invocam faptul că lipsa unei poziții ferme a sistemului judiciar atunci când astfel de fapte sunt probate va genera nemulțumiri, va genera chiar o stare de revoltă în societate și că va arunca asupra noastră a tuturor celor care facem parte din sistemul judiciar o îndoială că vrem cu adevărat să reprimăm astfel de infracțiuni când ele pot fi dovedite”, a afirmat Dolcu.
Conform procurorului, pedepsele blânde aplicate de reprezentanții instanțelor inculpaților transmit un mesaj simplu: pentru un an de închisoare se merită să riște comiterea de infracțiuni, mai ales că rămân cu bunurile obținute pe căi necinstite.
Drept urmare, reprezentantul DNA Timișoara a cerut pedeapsa maximă pentru Ghiorghioni: cel puțin 10 ani de închisoare și confiscarea sumei de 200.000 de lei, afirmând că acesta a profitat de funcția pe care o deținea în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin pentru a se folosi în interes propriu de resursele financiare și umane ale județului:
„Cele mai importante proiecte finanțate din banii Consiliului Județean Caraș-Severin, cele mai importante lucrări au fost atribuite discreționar, abuziv, strict în funcție de interesul personal al inculpatului Ghiorghioni și al persoanelor care beneficiau de foloasele pe care le permitea fiecare astfel de contract. Ghiorghioni a lăsat până la urmă interesele comunităților la mila intereselor sale de moment, în funcție de oportunitățile care i se ofereau de a negocia cu unul sau cu altul”.
Lucian Dolcu a insistat pe faptul că aplicarea unei pedepse blânde în acest caz, precum și în cazuri similare reprezintă doar o încurajare pentru cei care comit astfel de fapte.
„Acum un an această instanță a dispus condamnarea la pedeapsa închisorii a fostului director al Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al județului, Roșeți Ianăș, care acum e liber. A fost o pedeapsă mică. N-a înțeles nimic inculpatul Ghiorghioni și alții ca el din ceea ce i s-a întâmplat lui Roșeți, prins și el în flagrant când primea sume de bani. A înțeles doar că trebuie să fie mai precaut. A înțeles că trebuie să dea televizorul mai tare atunci când discută astfel de detalii, că trebuie să iasă pe hol cu persoana cu care discută. (..) Atât a înțeles, să fie mai precaut, să fie mai atent. Să încerce să nu contribuie la administrarea de probe împotriva sa. Dar nu a înțeles să se oprească din activitatea infracțională”, a afirmat Dolcu.
Karina TINCUL
Din cauza corupției infractori cum sunt cei din clanul Filipescu Gheorghe au înșelat atât statul român cât și muncitorii angajați la firmele pe care le-au înființat cu un capital de 200 lei( FILSOR BEST-D SRL, Activ Consproiect, CSP General Recons), iar Reconsul, fostul IJCM, practic este falimentat iar prin Consproiect Filipescu Gheorghe după ce a falimentat Reconsul a dat țepe la peste 55 de firme și persoane fizice fiind dat în judecată pentru a recupera sume de milioane de euro.
Aveti DREPTATE!Din pacate si mama mea se numara printre pagubitii ‘stimabilului”patron.Mai nou, si lichidatorul Reconsului s-a dovedit a fi un corupt.L-am dat in judecata si tare curioasa sunt ce se va intampla….Caracatita coruptiei a impaienjenit si orasul asta!!!