Și anul acesta, incendiile de vegetație au dat de furcă pompierilor cărășeni, cauza fiind arderile necontrolate ca urmare a incendierii miriștilor. Cu scopul de a-și curăța terenurile, proprietarii le incendiază și, lăsat nesupravegheat, focul se propagă la fondul forestier. Este interzisă incendierea resturilor vegetale, a miriștilor, a terenurilor arabile și a pajiștilor permanente în scopul igienizării terenurilor.
Pagubele imense lăsate de astfel de incendii sunt și mai mari atunci când incendiul este anunțat cu întârziere, iar conducerea inspectoratului pentru situații de urgență din județ a precizat că de cele mai multe ori aceste incendii sunt anunțate foarte târziu. Astfel că anul acesta s-a ajuns la 41 de incendii de pădure pe raza județului.
De cele mai multe ori sunt greu de identificat cei care dau foc, anul acesta fiind descoperit însă bărbatul care a provocat incendiul ce a afectat Parcul Național Domogled – Valea Cernei, în zona Cornereva, stins de pompieri după 6 zile de luptă cu flăcările și care a distrus aproape 90 de hectare de vegetație.
Cei care incendiază terenurilor pot fi sancționați inclusiv de către APIA și Garda de Mediu, doar că uneori sunt greu de identificat. Amenzile sunt usturătoare și pot ajunge până la 50.000 de lei.
„Există un protocol încheiat între IGSU, APIA și Garda Națională de Mediu în baza căruia noi mergând să acționăm pentru stingere oferim coordonatele GPS, atât către APIA, cât și către Gardă, și de acolo dumnealor întreprind demersurile necesare, inclusiv prin nealocarea de fonduri de către APIA.
Colegii mei ajung foarte târziu la incendii, în sensul anunțării întârziate, și până ei ajung acolo putem vorbim de suprafață arsă de ordinul zecilor sau sutelor de hectare. E adevărat că stabilesc cu aproximație cam de unde ar fi pornit incendiul cu ajutorul GPS-ului, dar la zeci sau sute de hectare pot fi mai mulți proprietari implicați și atunci e dificil”, a declarat inspectorul șef al ISU Caraș-Severin, Cristinel Coneriu.
Elena FRANȚ