Caransebeşenii, provocaţi de piaţa imobiliară

modelmic

Anul 2016, deşi plin de situaţii neprevăzute, pe tot parcursul lui, a fost un an bun pentru piaţa rezidenţială din Caransebeş. Cererea solvabilă a scăzut considerabil la jumătatea anului, iar potenţialii cumpărători care dispuneau de lichidităţi sau se calificau pentru un credit au aşteptat să vadă atât atitudinea băncilor vizavi de dobânzile la credite, precum şi cât se vor duce preţurile în jos.

Conform specialiştilor, 2017 va fi un an plin de provocări pentru piaţa imobiliară caransebeşeană. Pe de o parte, este vorba despre oportunităţile venite dinspre încrederea în piaţă, cererea solvabilă, preţurile relativ stabile, cu mici tendinţe de creştere, continuarea Programului „Prima casă”, rate de dobânzi scăzute, măsurile de stimulare fiscală şi creşterea veniturilor şi prognozele economice optimiste.  Pe de altă parte, se anticipează un an cu implementări de legi noi, cu modificări legislative dese, cu un program de guvernare ambiţios, venit la pachet cu o incertitudine politică generată de lupta între Palate. Pe plan extern, se pot vedea o situaţie economică incertă la nivel internaţional, veştile săptămânale despre o altă criză, fluctuaţii pe burse, împrumuturi, atentate, alegeri cu rezultate surprinzătoare etc.

Conform specialiştilor în domeniu, cererea solvabilă va creşte în 2017, în situaţia în care condiţiile de creditare nu se vor schimba dramatic. Există anunţuri de creşteri ale veniturilor salariale, atât cele stabilite de noul guvern, respectiv creşterea salariului minim, cât şi cele anunţate de firmele private, de la lanţurile de mari magazine, până la companiile de IT. Având mai mulţi bani şi o percepţie pozitivă asupra viitorului vor fi din ce în ce mai mulţi potenţiali cumpărători care vor dori să achiziţioneze o proprietate în 2017.

În momentul de faţă, soluţiile de finanţare din piaţă sunt favorabile, fapt pentru care, pe fondul deficitului de spaţiu locativ, cetăţeanul va continua să facă un împrumut bancar dacă are ca prioritate achiziţionarea unei locuinţe. În domeniul imobiliarelor, există certitudinea că Programul „Prima casă” va continua în 2017, cu câteva ajustări aşteptate cu interes, băncile fiind dispuse să scadă în continuare avansul la creditele ipotecare, iar dobânzile sunt avantajoase.

În ceea ce priveşte fluctuaţia vânzărilor, se poate afirma că s-a văzut în mod accentuat influenţa pe care o are Programul „Prima casă” pe piaţa imobiliară. De aceea, tranzacţiile au fost finalizate în cea mai mare măsură în perioadele în care au existat suplimentările de fonduri pentru acest program.

Pentru 2017, se estimează o mică apreciere a preţurilor, sub 5% la nivel general, iar oferta, cel puţin la apartamente, va fi mare şi variată. Aceste previziuni sunt urmare a faptului că numărul proprietăţilor dispuse în clădirile vechi este constant, pentru cei care îşi aleg  casa în funcţie de zona de interes (lângă o anume şcoală, loc de muncă sau lângă părinţi), dar apar şi proiecte noi, care încep în primavară şi au termen de finalizare 2017-2018.

Rămân încă neacoperite cererile pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră în zona centrală, oferta actuală fiind mult mai mică decât cererea. De asemenea, oferta de case cu două sau trei camere şi 400-500 mp teren, cu utilităţi, locuibile şi la preţuri mai modeste, este mult mai mică decât cererea. Practic, în momentul de faţă, pe stoc au rămas case vechi, neamenajate, fără teren, cu suprafaţa construită mai mare decât ar fi necesar, caracteristici neatractive pentru cumpărători.

Rămân, de asemenea, fără acoperire parcelele de teren de 400-500 mp pentru construcţii de locuinţe, zone apropiate de centrul municipiului, dar terenuri cu utilităţi şi cu acces facil la străzi asfaltate, precum şi spaţiile aflate în zone comerciale, la preţuri decente.

În aceste condiţii, 2017 nu pare să fie un an complicat. Oportunităţile sunt mari, pare a fi anul cu cele mai accesibile locuinţe, raportat la venituri, preţuri şi cost de creditare, iar riscurile par minime, mai spun specialştii.

Cosmin VLAD

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei