Canicula afectează și animalele din gospodărie, avertizează DSVSA

 

dsvsa

Temperaturile diurne care pot ajunge în această perioadă la peste 36 de grade Celsius afectează populația, dar și animalele din gospodărie. Petru protejarea acestora, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță o serie de măsuri ce ar trebui respectate de către fiecare gospodar.

„Proprietarii și deținătorii de animale au obligația de a respecta o serie de măsuri specifice care să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să prevină apariția stresului termic asociat perioadelor de vară și în special perioadelor caniculare. Fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor solare; asigurarea unor cantități suficiente de apă și furaje; verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație; verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a echipamentelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică“, precizează directorul DSVSA Caraș-Severin, Pavel Borchescu.

dsv2

Conform acestuia, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu trebuie exploatate în intervalul orar 12:00-18:00, dacă temperatura la umbră depășește 25 de grade Celsius. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale ale acestora, deținătorul de animale are obligația ca pe lângă aceste măsuri să anunțe de urgență medicul veterinar responsabil de supravegherea stării lor de sănătate.

În cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare și de jgheaburi cu apă potabilă. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie să fie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. În cazul în care animalele de companie, cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, sunt ținute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum și adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, să nu fie expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete și temperaturi ridicate.

dsv3

Toți proprietarii de animale au obligația de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deținute, mai precizează directorul DSVSA Caraș-Severin, Pavel Borchescu.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei