Situație gravă în comuna cărășeană Luncavița, satul Verendin, unde dealul a luat-o la vale, în urma exploatărilor de cărbune realizate în zonă de o firmă din Orșova. Situația nu este una nouă. Alunecări de teren au mai avut loc și în urmă cu aproximativ doi ani, dar acum situația s-a agravat, fiind afectat inclusiv drumul comunal care leagă cele două localități.
„Se exploatează cărbune prin decopertare, iar în urma exploatării au început alunecările de teren. Acum cu topirea zăpezii, lucrurile s-au înrăutățit, s-a ajuns la drumul comunal, care s-a lăsat. Casele sunt la o distanță de 100-150 de metri, dar pe drum a trebuit să intervenim. În prezent este practicabil, dar s-a fisurat și s-a lăsat în jos de la nivelul inițial”, a explicat situația primarul comunei Luncavița, Nicolae Velescu.
Edilul a adus problema și în atenția Prefecturii Caraș-Severin, care a constituit o comisie care să ancheteze cazul, iar în prezent se așteaptă raportul acestei comisii, după vizita făcută în teren la finalul săptămânii trecute.
Nici cetățenii din zonă nu au stat însă cu mâinile în sân, ei trimițând o sesizare către Garda de Mediu Caraș-Severin încă de luna trecută, după cum a confirmat Senina Dreve, cea care a preluat conducerea instituției după ce fostul comisar-șef Carmen Percea a decis să se retragă.
„În urma controalelor, am impus măsura de a se stopa orice activitate acolo și de asemenea, măsura de a se consolida zona astfel încât să nu se mai avanseze cu aceste alunecări. Societatea respectivă ne-a confirmat sistarea activității prin act oficial. Nu a mai făcut din luna februarie activități de extracție a cărbunelui din zonă”, a explicat Senina Dreve.
Cum în zonă s-a acumulat foarte multă apă, mai ales după topirea zăpezilor, trebuie găsită o soluție nu doar pentru susținerea taluzului, ci și pentru eliminarea apei.
„Fiind o cantitate foarte mare nu se poate evacua toată deodată, va trebui treptat, la o distanță considerabilă față de amplasament pentru a evita alte efecte negative”, mai precizează Senina Dreve.
În prezent, se așteptă și finalizarea raportului comisiei trimisă de Prefectură la Verendin. Conform primarului Nicolae Velescu, alunecări de teren au existat în aceeași zonă și în urmă cu doi ani.
„Am mai solicitat prin 2017 Comitetul de Situații de Urgență. S-a constat problema. Între timp firma respectivă i-a despăgubit pe proprietarii terenurilor sau a achiziționat terenurile limitrofe carierei de la momentul respectiv și si-a continuat activitatea, iar acum problema s-a extins”, mai precizează Velescu.
Karina TINCUL
Mai lasatio dracului cu firma din Orsova, este simplu clar si adevarat, este Catalin Vrinceanu cel care exploateaza carbunele de la Verendin, specialistul in exploatarea carbunelui in Caras Severin, nimeni altu decit sotul procuroarei DIICOT Carmen Vrinceanu, va este frica sa scrieti cine este adevaratul patron al firmei care exploateaza ilegal carbunele? sau sa inteleg ca va este frica ca o trimite pe Carmen impreuna cu dulaul de casa, domnul politist DGA Anderca, cel delegat in dosarele lui tusa Carmen? Oare cind se va sesiza sau va fi sesizata SIIJ despre ceia ce face Carmen impreuna cu Catalin? Tanti Carmen cum stai cu dosarul lui Armas? Tanti Carmen cita spaga ai luat de la devalizori statiuni BH? spre exemplu, Armas, Cionca, Verbitki, Gavrilescu, chiar si Tabugan cu grota haiducilor, nu in ultimul rind investitorul Bazavan……, hallo tanti Carmen, hai fa treaba si ancheteaza ceia ce ai inceput si in privinta sotului nu uita de omisiunea sesizarii si da catre colegi ca si asa este magar cu matale, te inseala cu aia de la Moldova Noua, cu care a facut copilul. Hai va pup si spuneti adevarul despre firma care distruge satul Verendin