162 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza

a

În urmă cu 162 de ani,  românii din Țara Românească și Moldova își alegeau pentru prima dată domnitorul. La 24 ianuarie 1859, candidații munteni au decis să se retragă, iar în fruntea Țării Românești a fost ales domnitorul Moldovei. În ciuda opoziției a trei imperii, românii au hotărât să formeze o singură ţară.

Prin această tactică a faptului împlinit, hotărârea politicienilor români sfida decizia Marilor Puteri. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două țări să aibă instituții similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casație, comună, la Focșani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova și Țara Românească au devenit un singur stat. Peste doi ani, administrația lui Cuza unifica instituțiile, iar Unirea devenea una reală.

24 ianuarie este, așadar, ziua Unirii Mici. Este momentul în care s-a făcut mai mult decât desfiinţarea unei graniţe. Atunci s-au pus bazele statului modern, care a însemnat şi o economie funcțională. A fost momentul în care au fost demarate primele reforme serioase care au dezvoltat această ţară.

Cu prilejul aniversării Micii Uniri, Prefectul Județului Caraș-Severin Cristian Gâfu a declarat:

„Astăzi aniversăm 162 de ani de când visul numit ‘România’ a început să prindă contur. Alegerea lui Cuza ca Domn al Țării Românești, după ce în 5 ianuarie a fost ales Domn al Moldovei, reprezintă fundația pe care s-a clădit statul unitar român. Deși înlăturat ulterior de la cârma țării, Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat cea mai de preț moștenire, România.După 162 de ani, ne aflăm din nou într-un moment de cumpănă. Să luăm exemplul curajului arătat atât de precursorii pașoptiști ai Micii Uniri, cât și de mărețul și iubitorul de popor, Cuza, să rămânem uniți, să dăm dovadă că și astăzi ne pasă de România și de semenii noștri români. Să respectăm normele epidemiologice în vigoare, să ne dovedim altruismul față de cei din jur, pentru că doar așa putem cinsti moștenirea lăsată de Alexandru Ioan Cuza și doar așa putem lăsa urmașilor noștri o Românie sănătoasă și prosperă.
La mulți ani, români!
La multi ani, România!“
Dan AGACHE
Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei